storytelling

Storytelling....

Agapanthus

AgapanthusDe Nederlandse naam voor Agapanthus is Afrikaanse lelie. Op dit moment behoort de Agapanthus officieel tot de familie Alliaceae. Dat er steeds wordt getwijfeld waar deze plant nu echt bij hoort blijkt uit het feit dat de plant voor 2003 werd ingedeeld bij de Lilaceae (Lelieachtige) en er nu ook wordt gesproken van Agapanthaceae. In weer een ander systeem wordt de Agapanthus als ondersoort ingedeeld bij de Amarillidaceae (Amarillis familie) waaronder ook de Nerine en de Narcis toe behoren. Wel is vrij zeker dat de Agapanthus is de verre verte familie is van de Asperge. Lang verhaal voor de liefhebber die hieruit kan concluderen dat de zaken niet altijd zo strak liggen als wordt gedacht. Leuk voor de kenners om er eens een goede discussie over aan te gaan.
Hoewel de Agapanthus vaak wordt aangeduid als een bol, is het eigenlijk een vaste plant. De Agapanthus wordt in Nederland ook als zodanig geteeld. Omdat de Agapanthus eigenlijk een groenblijvende plant is, geeft dat in strenge winters wel eens problemen met de vorst. Op een eiland als Madeira staat de plant langs alle wegen het hele jaar groen en geeft in de voorzomer de wegranden de indruk van een bloemenparadijs. Bij de Nederlandse telers sterft het blad in het late najaar af en worden de planten met een ruim strodek afgedekt om de planten te beschermen tegen de vorst. Het is dus wel een vaste plant, maar geen winterharde vaste plant. De kleuren van de Agapanthus variëren van zuiver wit tot donker blauw en alles wat daar tussen zit. De veredeling richt zich voor een deel op de tuinmarkt en dus ook op vermindering van de vorstgevoeligheid. Voor de snij wordt er naast de gezondheid, vooral gekeken naar de bloeitijd, bloemkleur en de kwaliteit van de bloemtak. Net als bij de meeste veredeling speelt plantgezondheid ook bij de Agapanthus een grote rol.

Trachelium

TracheliumTrachelium caeruleum een prachtige, vaak paarse bloem, die in Nederland in de kas wordt geteeld. De Nederlandse naam voor dit gewas is Halskruid. Deze naam heeft de plant niet gekregen omdat hij op een hals lijkt, maar omdat de wortels van de plant vroeger werden gebuikt voor de vervaardiging van een medicijn tegen keelpijn. Ook de naam Trachelium is waarschijnlijk aan de plant gegeven, omdat de plant goed werkt tegen ontstekingen aan de longpijp, de trachea. Hoewel dat niet direct te zien is, behoord de Trachelium tot de familie van de klokjesbloem (Campanula). Trachelium is niet één van de makkelijkst te telen gewassen. Omdat de reactie van de snijbloem op teelttechnische maatregelen, per grondsoort en vochthuishouding verschilt, is er veel ervaring op het eigen bedrijf nodig om een mooie bloem te kweken. Dit zorgt er voor dat de productie van Trachelium al jaren erg stabiel is. De drie hoofdkleuren van Trachelium zijn paars, blauw en wit. Het mooie platte scherm met de vele fijne bloemetjes, zorgt er voor dat de bloem in een boeket zowel verfijnd als goed zichtbaar aanwezig is.

Rozenbottel

RozenbottelNaast een enorme sierwaarde is de rozenbottel in eerste instantie een bron van gezonde zaken zoals vitamine C. Verder bevat de rozenbottel ook vitamine A, B1 en B2. Dit ook de reden dat rozenbottels verwerkt worden in jam en de z.g. rozenbottelsiroop. Door de goede smaak een mooie manier om bij kinderen een beetje vitaminen naar binnen te krijgen. Ook voor de vogels zijn de rozenbottels een ware medicijnkast. Veel winteroverblijvende vogels leven van de kleurrijke bessen. Toch is de voorkeur voor rozenbottels voor de telers die deze voor de sierwaarde telen geen pluspunt. Mooi is het dat de aantrekkingskracht voor vogels het grootst is als de bottels overrijp worden. Voor de snij zijn echter vooral de vorm, kleur en houdbaarheid belangrijk. Er zijn vele vormen rozenbottels. Het bekendst zijn de grote bottels die als een hoofdbloem in een boeket gebruikt kunnen worden. De laatste tijd komen er echter steeds meer soorten met heel veel kleine bottels, die als zijtak gesneden worden en zo hele handzame boeketvullers zijn en elk boeket tot iets bijzonders maken. Deze zelfde rozenbottels kunnen echter ook als gehele rank worden geoogst. Op die manier ontstaan er ranken van wel meer dan 2 meter lang, die bij uitstek geschikt zijn om totale bloemwerken mee vorm te geven. De rozenbottel is dus nog lang niet aan het einde van zijn gebruiksmogelijkheden. Hoog tijd om er nog meer mee te gaan doen.

Quinoa

QuinoaChenopodium quinoa is op dit moment wereldwijd aan het doorbreken als super-food. Toch werd dit product, dat in het Nederlands eigenlijk “gierstmelde” heet, 6000 jaar geleden al door de Inca’s in zuid Amerika als akkerbouwproduct geteeld. Wat vrijwel niemand weet, is dat Summerflowers teler Welgelegen, deze plant al 15 teelt als snijbloem. Het is begonnen met een verzoek vanuit Wageningen in 1995 om de plant eens als snijbloem te proberen. Omdat het als voedsel gewas niet aansloeg, (de toen geteelde variëteiten volgens de voedselkenners te bitter), resulteerde dit in de teelt van Quinoa als snijbloem. De teelt is begonnen op het Zeeuwse bedrijf Welgelegen en bij Adriaan van Eerdt in Noordoostpolder. De toenmalige Wageningse veredelaar Dick Mastenbroek heeft de eerste aanzet gegeven om meer op kleur en houdbaarheid te veredelen. Dit is de basis geweest van het mengsel dat teler Jaap van de Berge van kwekerij Welgelegen verder heeft ontwikkeld. Na een aantal jaren uitproberen en onderzoeken, is de teelt nu al meer dan 10 jaar een serieuze teelt bij kwekerij Welgelegen. Nu de Quinoa dan eindelijk toch als voedingsproduct doorbreekt, wordt het ook tijd om de Quinoa als snijbloem eens wat meer aandacht te geven. Als dit voor de bloemenwinkel geen goed verhaal is weet ik het niet meer. Gezond en mooi hebben nog nooit zo goed bij elkaar gepast als met deze, zeer sierlijke en stevige snijbloem. Zoals het oude gezegde “hoort, zegt het voort”.

 Matthiola oftewel violier

MatthiolaDe Violier is bekent als een sterk geurende en kleurrijke snijbloem. Wie goed naar deze bloem kijkt kan zien dat deze plant tot de dezelfde plantenfamilie behoord als de kool, n.l. de Brassicaceae. Dit is tijdens de teelt erg goed te zien. Het plantje groeit eerst vele weken in een soort rozet en dan pas de laatste twee weken schiet de bloem eruit. De naam Violier is een vanuit het Chinees verbasterde naam die “Eeuwige schoonheid en liefde, ik hou van je” betekent. Dit is misschien de reden voor een man, die bij een violieren teler gedurende 35 jaar elk jaar een bos violieren ging kopen, die steeds met een tak, voor elk jaar huwelijk, werd uitgebreid. In Nederland wordt deze bloem ook wel Moederdag bloem genoemd. Dit komt voornamelijk omdat de natuurlijke bloeitijd van de Violier in de eerste koude kassen altijd rond de Nederlandse Moederdag is. Gezien het grote pallet kleuren, vaak pasteltinten, past deze bloem natuurlijk perfect bij een feest als Moederdag. De van Violieren is nog niet de makkelijkste. Als het warm wordt komt de plant moeilijk in bloei. Dit is ook de reden dat het een echt voorjaar product is. De veredelaars zijn echter druk in de weer om ook in de nazomer mooie Violieren te kunnen produceren. Leuke wetenswaardigheid is ook het feit dat de Violier als deze wordt gezaaid helemaal niet altijd dubbele bloemen heeft. Voor de bloei is het verschil alleen te zien als de jonge plantjes een paar dagen in de kou worden gezet. Op dat moment kleuren de enkelbloemige varianten donker en kunnen worden verwijderd. Vroeger was het ongeveer 50% dat er uit gehaald moest worden, erg veel werk dus. Ook dit is door veredeling teruggedrongen. Als je weet dat de dubbele violier onvruchtbaar is mag duidelijk zijn dat deze veredeling vrij lastig is. De herkomst van de Matthiola of violier is het oostelijk middellandse zeegebied. Ook hier is het een echte voorjaar bloeier. De Violier is van een afstand aan de geur te herkennen. Een enkele Violier in een boeket maakt er al een geurig geheel van.

nlenfrdeitru

Copyright © 2017. All Rights Reserved.

 

logo Summerflowers.nl

Kortenbachstraat 15 - 2211GW Noordwijkerhout 
06-51312207 - info@summerflowers.nl 

 

Floral Fundamentals     logo slot     stimuflori