Vooral doorgaan

Week 26 2014henk 26

“Vooral doorgaan” is de leus van de (voor de oudere generatie) alom bekende Barry Stevens. Deze steeds optimistische talentenjachten presentator vanuit een ver verleden, vergezelde zelfs zijn meest slechte commentaar van de term “Vooral doorgaan”. Dit klonk ook erg leuk door zijn zware Amerikaanse accent. Wat hij hiermee bedoelde is, dat hij vond dat als je in jezelf blijft geloven, alle problemen op een bepaald moment oplosbaar zijn. Hij vond dat als je een probleem hebt, je even moet kijken wat het probleem is en dan vervolgens moet kijken hoe je dit kan verbeteren. Hij was een groot tegenstander van redenen (excuses) zoeken voor de problemen en er vervolgens niets mee doen. Naast een zeer kritisch figuur, was hij ook een rasoptimist. Juist dit optimisme in de mensen maakt de mens in staat dingen te doen die pessimisten niet voor mogelijk houden. De term “Een pessimist is een realist”, is de meest deprimerende term die je kan verzinnen. Deze gedachte is een garantie tot mislukken. Hoewel het een optimist ook niet altijd lukt, is de kans hierop wel vele malen groter. Het is dus niet zo, dat je als optimist niet kritisch mag zijn. Juist een kritische optimist maakt de grootste vorderingen en is er nog gelukkig bij ook. Optimisme ligt ook een beetje in de verwachting. Als je een realistisch toekomstbeeld hebt, wordt je minder snel teleurgesteld dan wanneer je het bijna onmogelijk verwacht. Op een vakantie wist een gids eens te vertellen dat een verwachting een geplande teleurstelling is. Als je verwachtingspatroon een 10 is en het wordt 9, ben je teleurgesteld. Was je verwachting een 8 en wordt het een 9, dan ben je hier blij mee en gestimuleerd om “Vooral door te gaan”. Wij van Summerflowers zijn zeer optimistisch en gaan dus zeker door. De zomer van 2014 wordt de mooiste van dit jaar en dat weet ik zeker.