Struikelende zomer

Week 35 2014Henk 35

Net terug van vakantie is het altijd even schrikken van het weer, zeker als je uit een Zuid-Europees land vandaan komt met temperaturen boven de 35°C. Nu ben ik wel de laatste die in de Nederlandse zomer 35°C wil hebben. Gemiddeld is dit niet goed voor de bloemenhandel. We hebben dit jaar tot nu toe bijna een droomseizoen gehad. Het voorjaar was vroeg en er is nergens iets opgeschoven zodat dit de latere handel inde weg kon zitten. Wat ik niet had verwacht was dat deze achterstand half augustus zou ontstaan. Door het koude weer van de afgelopen weken is er zelfs een tekort aan bloemen ontstaan. De prijzen zijn hoog geworden en de telers zijn gemiddeld blij. Toch ben ik iets minder blij. De hoge prijzen trekken nu eenmaal geen klanten, terwijl de nu uitgestelde bloei echt wel op de markt komt. Gevaar ontstaat dat er kopers zijn die door de hoge prijzen de zomerbloemen vaarwel zeggen. Gelukkig wordt het weer volgende week beter en kunnen zowel de kwekers als de van vakantie terug komende mensen van hetzelfde weer genieten. De prijzen gaan dan weer naar iets normalere waarden, de gewassen blijven gezond en op dat moment kan de consument nog maanden van onze mooie zomerbloemen genieten. Ook kan zowel de teler, handelaar als de bloemist blij zijn met de mooie nazomer die we ongetwijfeld gaan krijgen. Er zijn dit najaar erg veel bloemen te zien. Vergeet vooral niet te kijken naar Hollands beste Bloemstylist De eerste uitzending is op 3 September om 21.30. Er wordt dan 8 afleveringen lang met bloemen gewerkt. Dus zelfs als het slecht weer is kunnen we van de bloemen genieten. Ben nu al benieuwt naar de eerste aflevering waarin met de bloemen van de Summerflowers telers wordt gewerkt. Prettige nazomer.