Opstarten

Blog Week 4 2015Henk 4

Ik behoor tot de groep van gelukkigen die in de winter een aantal weken helemaal in rust gaat. Soms krijg ik te horen dat je als ondernemer verplicht bent om steeds online te zijn en dat je door een periode van afwezigheid je geloofwaardigheid zou verliezen. Ik denk dat dit wel waar is als je de zaken niet goed regelt en als je niet communiceert dat je afwezig bent. Mijn ervaring is dat je niet onmisbaar bent, als je maar aangeeft dat je er niet bent. Het wordt pas een probleem als je aangeeft er altijd te zijn en dat je er dan niet bent. Toch brengen sommige opmerkingen je dan toch weer aan het twijfelen. Totdat je na twee weken je telefoon weer opstart en merkt dat inderdaad niemand je gebeld heeft. Zo belangrijk was ik dus toch niet. Nadat de telefoon vorige week weer aanging, duurde het een paar dagen voordat deze weer roodgloeiend stond. Het komt er dus op neer dat als je maar communiceert, een paar weken afwezigheid helemaal geen probleem is. Voor mijzelf vind ik het belangrijk om even een tijdje rust te hebben en mijn hoofd even leeg kan maken. Ik las een verhaal op internet dat stress niet wordt bepaald door de zwaarte van een probleem, maar door de tijdsduur van een probleem. Het komt er dus op neer dat een groot probleem dat je direct oppakt helemaal geen stress veroorzaakt, maar dat deze wordt veroorzaakt door allerlei kleine dingetjes die blijven slepen. Het werd geïllustreerd met een glas dat half vol was, met de vraag hoe zwaar dit glas was. Het antwoord was niet te meten in een aantal grammen, maar is alleen te meten aan de tijd dat je een dergelijk glas omhoog moet houden. Een vol glas dat je even oppakt is dan veel lichter dan een bijna leeg glas dat je uren omhoog moet houden. Ik heb dus het glas afgelopen weken even neergezet en als ik in die periode een vol glas in mijn handen had, heb ik die zo snel mogelijk maar weer leeggedronken om er voor te zorgen dat deze niet te zwaar werd en ik er stress van zou kunnen krijgen. Dit leek mij op dat moment de beste manier om het nuttige met het aangename te verenigen. Het gezegde dat de boog niet altijd gespannen kan staan gaf mij voldoende reden om er eens lekker van te genieten. Nu ik weer een week aan de gang ben, lijkt dit al weer ver weg. 2015 is in volle gang en de boog begint lekker op spanning te raken. Dit is toch wel weer nodig als je iets wil bereiken. Deze week vooral besteed om alles weer een beetje in mij hoofd te krijgen, zodat we er weer vol tegenaan kunnen. De beste wensen voor 2015