Groei en bloei

Blog Week 19 2015

Voor de zomerbloemen telers is het een van de drukste en meest belastende periode van het jaar. Deze meeste telers zijn nog niet vol in productie, maar alle gewassen staan als een speer te groeien. Het lijkt eigenlijk wel een beetje op een zwangerschap. Je doet je uiterste best om alles zo goed mogelijk te laten verlopen en hebt tBlog week 19evens alle tijd om op elk teken van problemen te letten. Elk dingetje maakt je zenuwachtig en elk pijntje kan een teken zijn dat het fout gaat. Eenmaal moeder, dan heb je geen tijd meer om ergens op te letten en lijkt alles in een stroomversnelling te gaan. De nachtrust is goed, simpelweg omdat de nachten te kort zijn. De teler zit nu in een vergelijkbare situatie. De gewassen kunnen alleen maar slechter worden en elk teken van problemen staat direct onder de aandacht. Eenmaal bezig met de volle oogst is er geen tijd meer om op elk scheef blaadje te letten en dan is het net of er minder problemen zijn. Het mag duidelijk zijn dat deze periode als teeladviseur ook redelijk verwarrend is. In het bloeiseizoen gaat alles goed als het niet echt fout gaat en in deze periode gaat alles fout als het niet echt goed gaat. Hierbij komt nog eens dat voor de meeste zomerbloementelers de schatkist in deze periode van het jaar behoorlijk leeg begint te raken. Er gaat alleen maar geld uit en er komt nog nauwelijks geld binnen. De gemiddelde teler is net een mens en van een negatieve cashflow wordt deze behoorlijk zenuwachtig. Reden te meer om veel aandacht te besteden aan de afzet. Hoe meer mensen weten welke vreselijke mooie bloemen er op de markt zijn, hoe beter het is voor de teler van deze bloemen. Dit is ook de reden dat ik als teeltadviseur naast mijn taak als klankbord, ook veel tijd besteed aan het op poten krijgen van het platform Summerflowers. Er wordt gezegd dat telen makkelijker is dan verkopen, maar voor beide is erg veel aandacht nodig. De teler teelt en Summerflowers helpt met het vermarkten. Voor mijzelf verlang ik naar de periode dat de telers weer volop aan het oogsten zijn en ik weer degene ben die de verkeerde zaken als eerste signaleer, in plaats dat de teler mij hier op wijst. Volgens mijn vrouw is dit elk jaar hetzelfde, dus ik denk dat ik mij er dan ook maar niet zo druk meer over maak. Laten we hopen dat zomerbloemen seizoen 2015 een niet al te zware bevalling gaat worden.