Ideeën

blog47Duizelingwekkend hoeveel ideeën ik tijdens de laatste Trade Fair heb gehoord. Toch is het me opgevallen dat vooral veel mensen  iets “van plan” zijn. Op zich een loffelijk streven, maar iets van plan zijn, is nog niet iets doen. Dit doet me denken aan een gesprek op TV enkele jaren geleden met Harry Mens. Hoewel ik zelf niet een echte fan ben, viel me daar iets op waar ik wat mee kon. Harry Mens vertelde daar dat hij op een van de eerste bijeenkomsten als BNer werd aangesproken door een man die een idee had en dit graag aan hem wilde voorleggen. Harry zei daar dat hij het idee erg goed vond en wenste de man veel succes met zijn onderneming. Toen hij de man een jaar later weer zag, besloot hij hem te vragen hoe het er mee stond. Erg goed, was het antwoord, hij was het nog steeds van plan. Hiermee wordt pijnlijk duidelijk dat iets van plan zijn soms nog mijlenver staat van het ook inderdaad uitvoeren van het plan. In de loop van de jaren heb ik aan keukentafels duizenden goede ideeën gehoord die nooit zijn uitgevoerd, omdat niemand het is gaan doen. Op zich geen echt probleem. Het wordt echter gevaarlijk als mensen die we geloven, steeds zeggen dat ze iets gaan doen, waar vervolgens niets van terecht komt. Deze opmerkingen scheppen verwachtingen, die er toe leiden dat iets meer bescheiden mensen denken dat het probleem wordt opgelost en vervolgens hun eigen ideeën opschorten en dus niet gaan uitvoeren. Als dus iemand met een bepaalde mate van gezag iets oppert en niet tot uitvoer brengt, zorgt dit er dus niet voor dat een knelpunt wordt aangepakt, maar dat wordt voorkomen dat het probleem door de meer bescheiden mens wordt opgepakt. Het resultaat is dus negatief. Nu ben ik de laatste die negatief reageert op mensen met goede ideeën, maar het komt toch regelmatig voor dat ik helemaal enthousiast wordt over iemand die op een groot podium staat te vertellen dat hij iets van plan is, dat later door te grote ambitie niet wordt uitgevoerd. Ik moet dan toch steeds denken aan Harry Mens. Niet dat ik vaak met zijn ideeën mee ga, maar hij doet wel wat hij van plan is. Met Summerflowers hebben we op dit moment wel gedaan wat we van plan waren, toch moet je altijd oppassen dat je in je eigen enthousiasme geen dingen beloofd die niet haalbaar zijn, zelfs als hier op wordt aangedrongen. Nu maar weer nadenken over alle ideeën die ik heb gehoord en aan ga pakken als de ideeënmakers het niet gaan doen.