Oudjaar

week50De laatste weken van het jaar staan in het teken van verkopen. We hebben met Summerflowers het afgelopen jaar erg veel tijd besteed aan het bouwen van ons podium. Een podium dat de aandacht trekt van zowel de handel als de bloemist en als het even kan ook de eindklant die bij de bloemist zijn bloemetjes koopt. Het komt er dus op neer dat deze periode voor mij hetzelfde is als een verkoper van een mooi product. Het product is goed, maar we moeten de mensen hier nog wel van op de hoogte brengen. Ik gebruik expres niet het woord overtuigen, want dat dekt de lading niet. Er was eens iemand die zei dat je een product moet maken waar de mensen niet omheen kunnen. Ik geloof niet zo in niet omheen kunnen. Niet kunnen betekent een bepaalde dwang of verplichting en daar voelt een mens zich niet prettig bij. Ik zie Summerflowers liever als een podium waar de mensen niet omheen willen. De uitleg moet dus vrijblijvend, maar wel overtuigend zijn. Nu is kort en duidelijk niet helemaal mijn ding. Misschien duidelijk wel, maar ik heb een beetje moeite met kort. Ik voel me dus eigenlijk een beetje een vertegenwoordiger. Ik weet dat het noodzakelijk is, maar het is niet mijn lievelingswerk. Misschien komt het wel omdat ik in een ver verleden al eens 3,5 jaar vertegenwoordiger ben geweest. Ik heb wel eens gezegd dat die 3,5 jaar mij 5 jaar van mijn leven heeft gekost. Het enige voordeel is dat ik er voor 7 jaar heb geleerd. Ik merk dat de nieuwe brochure me erg helpt. Deze voorbereiding is dus echt nuttig. Als de mensen na mijn bezoek nog eens rustig willen nalezen wat we nu precies doen en wat hun voordelen zijn is dat nu mogelijk. Bijkomend voordeel van deze bezoeken is dat ik verassend veel mensen tegenkom vanuit dat verre verleden. Hoewel dat best heel erg leuk is, zijn de bezoeken dan ook zelden kort. Op dit moment tikken de laatste weken van dit jaar voorbij, met een klusje dat gedaan moet worden. Ik hoop dat we volgend jaar snel weer vol aan de bak kunnen om de zaken achter de schermen nog beter voor elkaar te gaan krijgen. Ik wens vanaf deze plek iedereen alvast prettige feestdagen en een zeer goed begin.