Bevlogenheid

 

 

20160312_202651_001 (1)Afgelopen weekend ben ik getuige geweest van een staaltje bevlogenheid waar je blij van wordt. We hebben dit weekend weer een fotosessie gehad van Floral Fundamentals. Hierbij waren 11 internationale toparrangeurs aanwezig uit Denemarken, Finland, Polen, Griekenland, Litouwen, Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Ierland en Amerika. Al deze toppers zijn bezig geweest met de bloemen van de Floral Fundamentals partners. Stuk voor stuk waren ze zwaar onder de indruk van het uitgebreide assortiment en de kwaliteit van de bloemen. Ze hadden de opdracht om commercieel bloemwerk te maken dat paste bij het voorjaar. De kleurenpracht was werkelijk ongeëvenaard. Nog bijzonderder echter was de reacties van deze toparrangeurs toen hen werd gevraagd naar hun ervaringen van dat weekend. Ik heb zelden zulke bevlogen en enthousiaste mensen gezien. Enkelen hielden het met het beschrijven van het door hen als voorrecht beschreven bezoek aan Nederland niet droog. Er werden tranen geplengd toen ze vertelde hoe blij ze waren eens met zulke mooie bloemen te mogen werken. Dit hadden ze bij hen thuis niet. Op zich is dit een vrij vreemde opmerking, want de Nederlandse bloemenhandel levert toch over de hele wereld. Het is dat ik zelf bijna ontroerd raakte van het aanstekelijke enthousiasme, anders had ik plaatsvervangende schaamte gevoeld, dat het ons niet is gelukt om onze prachtige bloemen op de plek te krijgen waar ze er op zitten te wachten. Het is de bedoeling dat al deze mensen in hun thuisland reclame gaan maken voor onze mooie bloemen. Het is dan wel belangrijk dat wij erg ons best gaan doen, om samen met de bloemenhandel de bloemen ook op de plek te krijgen waar ze er met smart opzitten te wachten. Als deze mensen er zo blij van worden, dan moet het ons toch lukken om de bloemen in Oklahoma of Riga te krijgen, voor een prijs waar ze er daar ook nog iets aan kunnen verdienen. Klinkt waarschijnlijk makkelijker dan het is, maar we weten vrijwel zeker dat als het ons lukt om de bloemen er te krijgen, deze mensen er zulke mooie dingen van gaan maken dat de rest van het land ze ook willen hebben. Misschien is het volume eerst nog klein, als het balletje gaat rollen moeten er grote kansen liggen. Ik geloof er, zeker na dit inspirerende weekend, zeker in dat de markt voor onze speciale bloemen veel groter is dan die we nu bedienen.