Bescheiden

 

20160413-DSC_2555Bij een presentatie van PurE Seasonal flowers vorige week werd aan een groep telers verteld dat de gemiddelde prijs van de gewassen die bij deze groep hoort de afgelopen 4 jaar met 3 cent was gestegen. Hoewel dit met wat ongeloof werd ontvangen was er niemand die dit tegensprak. Toen de spreker suggereerde dat dit best eens mede door de acties van PurE  seasonal flowers en Summerflowers zou kunnen komen was er vrij veel ongeloof. Toch op zich wel vreemd, omdat de telers die in de zaal zaten allemaal bij zowel Summerflowers als PurE  seasonal flowers waren betrokken. Eigenlijk zou je verwachten dat de telers opgelucht zouden reageren dat de investeringen die zij doen in marketing vruchten af gingen werpen. De vragen die gesteld werden gingen dan ook meest over of dit te bewijzen was en of het geld wel goed werd besteed. Natuurlijk is dit niet te bewijzen. Het is echter wel zo dat als de telers dit goede bericht massaal de wereld inbrengen, iedereen gaat inzien dat marketing wel degelijk helpt. Je zou dit stug of star kunnen noemen, maar eigenlijk is het valse bescheidenheid. Als je een teler op de tuin spreekt, ervaar je de grote trots die de teler meegeeft aan zijn product. Niet te geloven dat niet iedereen deze bloemen in de vaas heeft staan. Dat de reden van dit feit is dat ze niet eens weten dat ze bestaan, gaat de teler aan voorbij. Juist het onder de aandacht brengen van ons mooie product heeft er voor gezorgd dat onze bloemen de afgelopen jaren veel populairder zijn geworden. Dat is niet vanzelf gegaan, maar door de inspanning die we er samen voor doen. Deze valse bescheidenheid zorgt er voor dat we in eigen kring wel erg trots zijn, maar ons daarbuiten een beetje voor schamen. Een bekende marketingterm is “be good and tell it”. Laat dat nu net hetgeen zijn waar beide campagnes mee bezig zijn. De seizoensbloemen zijn de kers op de taart. Het mooie is dat we geen enkel product van de markt hoeven af te stoten. Als kers heb je namelijk de taart nodig om de kers op te kunnen zetten. Het is voor ons een voordeel als de bloemist makkelijker een roos kan verkopen als ze die verkopen samen met een seizoensproduct. Hierdoor vergroot je de markt voor taarten en dus ook voor de kers op die taart. Hoewel je het effect van marketing niet kan bewijzen is een broodnodige prijsstijging van onze producten in een stabiele markt best een goed resultaat.