Voorjaar kouder dan Herfst  

 

IMG-20160505-WA0002Als liefhebber van seizoensbloemen zou ik het toch wel lekker vinden als de seizoenen een beetje op hun plek zouden blijven liggen. Meer dan 20°C in november en nauwelijks de 7°C halen op de dag voor koningsdag op 27 april, lijkt toch een beetje de omgekeerde wereld. Toch heeft het verassende van de seizoenen wel een beetje weg van het verassende van de seizoensbloemen. Elke keer als je die bloemen weer in de winkel ziet, is het weer een beetje een blind date. Juist dit verassende maakt de seizoensbloemen meer dan waard om er steeds weer aandacht aan te besteden. De bekende telers uitdrukking “vrouwen bloot, bloemen in de goot” moet er eigenlijk wel voor zorgen dat de bloementeler de afgelopen weken constant heeft staan genieten van het koude en natte weer. Eigenlijk is de bloementeler altijd gelukkig. Bij warm weer kan hij lekker achter de BBQ en met koud en nat weer is er iets te verdienen. Hoewel dit best een ideale wereld zou zijn, kun je dit ook gemakkelijk omkeren. Bij mooi weer wordt er niets verdiend en met nat en koud weer is het werk niet aangenaam. De gewone vraag dus of het glas half vol of half leeg is. Welke je kiest ligt voor een groot deel aan gemoedsrust waarin de teler zich bevindt. Hoewel je denkt dat je hier niets aan kunt doen, lijkt dit toch lang niet altijd waar. Het is wel waar dat vrijwel niemand altijd denkt dat het glas half vol is. Vrijwel iedereen schrikt er wel eens van, hoe leeg het glas soms is. Ook zijn er altijd momenten waarop het glas voller is dan je dacht. Het gaat er dus om aan welke momenten je de meeste aandacht schenkt. Het glas zal namelijk altijd een beetje tussen leeg en vol blijven. De momenten van het half volle glas koesteren kan dus helpen bij het verwerken van het half lege glas. Als je bij slecht weer voorneemt om te genieten van de betere prijzen is het werk nog niet zo slecht. Andersom geldt hetzelfde, als je bij mooi weer geniet van de geneugten van het leven, kun je het zware werk ook beter aan. Lang en bekent verhaal dat wat mij betreft niet vaak genoeg verteld kan worden. Door steeds naar de mooie dingen te kijken wordt het leven zo veel mooier. Seizoensbloemen helpen daar enorm bij. Vorige week was het 5°C in de Bollenstreek en de wegen stonden vol met mensen die met een paraplu en dikke jas stonden te genieten van de mooie bollenvelden, die door het koude weer veel langer mooi zijn dan andere jaren.