Groot Groter Grootst

20160413-DSC_2426 - Version 2Deze week was ik op bezoek bij een kleine kweker die ook is aangesloten bij Summerflowers. Deze kweker heeft helemaal niets met groot. Als iets te groot wordt kan hij niet meer alles zelf doen en anderen doen het toch niet zo goed als hijzelf. Deze man had wel eens de indruk dat hij zich steeds moest verdedigen omdat hij niet groot wilde zijn. Het lijkt er op dat je alleen maar meedoet als je groot bent. Hoe groter hoe serieuzer ze je gaan nemen. Toch werd hij door één persoon wel serieus genomen, namelijk hijzelf. Vrijwel nooit zie je een teler die trotser is op zijn werk als de pionier. Het uittesten van kleine bloemgewasjes en het uitzoeken van de fijne teeltmaatregelen die nodig zijn om deze mooie bloemen goed te kunnen telen en later in de markt te zetten. Deze kleine teler besteed meer tijd aan het bezoeken van veredelaars en bloeiproeven dan de meeste grotere telers die ik ken. Deze man heeft zijn nieuwe soorten niet van een handelaar, maar besteed erg veel tijd aan het bezoeken van proefvelden van veredelaars en zoekt hier steevast de dingen uit die juist voor hem leuk zijn. Hij is klein en daar is hij trots op. Hoewel niet altijd begrepen, is dit soort telers groots in het doen van de kleine dingen die voor de grotere teler zo belangrijk zijn, maar waar hij zelf geen tijd voor heeft. Dit is ook de reden dat juist deze telers de laatste tijd in de belangstelling staan van de grotere veredelaars en mensen die wel een leuk gewasje hebben, maar geen tijd hebben om het uit te testen. Deze kleine teler test niet alleen de gewassen uit, maar brengt ze al dan niet met de hulp van Summerflowers onder de aandacht van de handel. De handel kan deze soorten nergens in kleine hoeveelheden kopen om hun klanten mee te verassen, als alleen bij deze kleine teler. Als het gewas in de belangstelling komt van de grote telers, heeft deze kleine teler allang iets wat weer nieuwer is, zodat de grotere telers kunnen profiteren van de opgedane kennis in de teelt en de afzet. Als het gaat om productontwikkeling, is deze kleine kweker dus een onmisbare schakel in het geheel. Zodra de teler weer eens wordt aangevallen door de groten, zou het wel eens kunnen zijn dat deze grotere een beetje afgunstig is, omdat de kleine kweker wel de mooie gewasjes heeft en hij niet. Het wordt dus tijd om eens goed te gaan samenwerken. Deze kleine trotste kweker staat aan de kraamkamer van de grote gewassen, die door de zichzelf belangrijk vindende grote telers zo belangrijk zijn. De langste reis begint bij de eerste stap. Zonder de eerste stap gebeurt er niets. Deze trotse tuinder heeft dus een goed verhaal waarom hij het belangrijk vindt om klein te blijven.