Pioenenvreugde

20160508_101057

De afgelopen weken waren een weldaad voor de pioenenliefhebber. De mooiste soorten pioenrozen staan te bloeien en de kwaliteit is erg goed. De schoonheid van de pioenroos zit voor een deel in de mooie soorten en voor een deel in de mate waarin ze open komen. De schoonheid van de pioenrozen is vrijwel niet te evenaren. Pioenen zijn er in de mooiste kleuren. Er zijn zelfs pioenrozen die tijdens het vaasleven van kleur veranderen. Sommige pioenrozen staan vrij kort, maar zijn ondertussen zo mooi dat hen dit wordt vergeven. Met name een pioenroos als ‘Red Charme’ heeft een charme die veel mensen niet weten te waarderen, maar als je er van kunt genieten onwaarschijnlijk mooi is. Deze donkerrode pioenroos komt heel makkelijk open en bloeit dan uit tot een bijna onwaarschijnlijk grote dieprode bol. Na enkele dagen valt echter het gevulde hart uit. Juist dit uitvallen is één van de mooie dingen van deze pioenroos. Als je de blaadjes gewoon laat liggen, dan ontstaat er een dikke dieproze krans met bloemblaadjes rondom de vaas, terwijl de kelken waar deze bloemblaadjes in hebben gezeten, gewoon als rode bokalen op hun steel blijven staan. Ik weet vrij zeker dat als een arrangeur dit neer heeft gelegd en er staat een bordje bij “afblijven”, iedereen zich aan deze schoonheid staat te vergapen. Het komt er op neer dat er zoveel mooist is, als we het maar willen zien. We lopen de mooiste dingen voorbij zonder dat we stil staan bij de schoonheid hiervan. Terug bij de pioenroos maken erg veel mensen de fout dat ze te dichte pioenrozen kopen in de hoop er langer plezier van te hebben. Inderdaad, als een pioenroos na een ruime week een beetje in bloei komt staat hij wel lang, maar er plezier van hebben is andere koek. Als deze pioenroos al uitkomt, wordt hij lang niet zo mooi als een pioenroos die in de winkel al een beetje open komt. De schoonheid van een bloem schuilt niet in de hoeveelheid dagen dat hij het uithoudt op de vaas, maar hoe je er van kan genieten als hij uitbloeit en na een kleine week geurend ten onder gaat. Bij pioenroos is het uitkomen een groot deel van het feestje, evenals de diverse geuren die bij de verschillende pioenen horen. Dat onrijpe pioenrozen nog steeds in de winkel staan, komt omdat de consument niet weet dat de rijpere pioenroos veel mooier wordt en vaak meer over heeft voor een pioenroos diep in de knop. Ik raad dan ook iedere bloemist, die merkt dat zijn klant een bos pioenen in de knop mooier vind dan een die bijna openspringt aan, een rijpere pioenroos gratis weg te geven, met het advies om deze bij de andere pioenen de vaas te zetten. Heel grote kans dat deze klant nooit meer een rauwe bos pioen kookt, maar gaat vragen om de mooie gesprongen pioenen. Een bijpassend advies is dan ook nog eens om snijbloemenvoedsel in het water te doen. De bloemen komen niet alleen nog beter uit, de hele bloem wordt er (nog) mooier van. De pioenroos is niet voor niets de koningin onder de seizoensbloemen, terwijl ik maar een gewone genieter ben.