Vakantietijd

20130829_104033

Alle files gaan naar het zuiden als de zomer naar het noorden komt. Eigenlijk vreemd dat de mensen massaal naar de (te) warme oorden trekken juist als het in Nederland een mooi middellands zee-klimaatje wordt. In de zomer is Nederland de mooiste plek om op vakantie te gaan. Omdat iedereen weg is, is het lekker rustig op de weg, zodat je file-loos het hele land door kan rijden. Leukste van in Nederland blijven is dat je het beste hotel in de wereld verblijft. Je slaapt in een bed dat precies bij je past en je drinkt de koffie die je zelf het lekkerst vindt. Je kunt hele avonden lekker thuis in de tuin zitten zonder last te hebben van de buren, want die zijn op vakantie. Ze ontvluchten het koude natte kikkerland. De meesten zullen je ook vertellen dat de zomers vroeger veel mooier waren en dat er veel meer mooie dagen waren. Omdat ik zelf helemaal niet die ervaring heb ga ik hier wel eens tegenin, maar dat is vrij nutteloos. Iedereen weet het zeker en gaat op weg naar de zon. Toen ik weer eens na zo’n nutteloze discussie thuis kwam, ben ik eens in de archieven gedoken. Wat blijkt, we hebben 50% meer zomerse dagen dan 50 jaar geleden. Het lijkt erop dat vroeger een dag mooi was als je zonder jas buiten kon lopen en dat nu een dag pas mooi is als je tot diep in de nacht op de loungebank buiten kan zitten. Op zich natuurlijk niet zo vreemd, want de meeste mensen weten nu hoe het is in een warm land en wie had er vroeger nu een loungebank. Voor de bloemetjes is het best wel lastig die vakantieperiode. Zodra het warm wordt zeggen de bloementelers weer dat het nu met de bloemenprijzen gedaan is. De mensen zijn op vakantie en kopen geen bloemen meer. Er is echter nog een belangrijke reden dat er in de zomer minder bloemen worden verkocht. Er wordt gewoon minder aan getrokken. De in en verkopers zijn ook met vakantie en als een bedrijf al vol gas doordraait, dan zitten er andere inkopers op onze producten. De contacten die de telers met de in en verkopers hebben werken plotseling niet meer, omdat er een ander op hun plaats zit die de mensen niet kent. Een exporteur zei eens tegen me dat hij in de zomer gemakkelijk meer bloemen kon verkopen, als zijn personeel maar niet op vakantie ging. Waar blijven we dan met de analyses die allemaal in vraag en aanbod zoeken om te verklaren waarom er minder bloemen worden verkocht. Nou, gewoon omdat er niemand meer over is om ze te verkopen. Omdat een verklaring zoals deze geen oplossing is, denk ik wel dat het nuttig is als de telers ruim voor de vakantie alvast eens kennis gaan maken met de vervangers, die in de vakantie periode hun bloemen moet gaan kopen en verkopen. Ik denk ook dat de export het helemaal niet erg vind om ook in de zomer een normale omzet te draaien.