Mooi moeilijk groeiseizoen

20120824_091049

Het groeiseizoen van 2016 is voor mij in mijn rol als teeltadviseur net zo moeilijk als mooi. Er zijn zeer grote verschillen in het land zodat elk bedrijf dat je bezoekt een totaal andere benadering vraagt. De extreem grote hoeveelheden water die er, vooral in het zuidoosten, zijn gevallen vragen het uiterste van de teler. Ook in andere gebieden waar wel een paar erg grote buien zijn gevallen, maar waar over het geheel weinig schade is, reageert de natuur anders dan normaal. Hoewel dit vaak als negatief wordt gezien, is dit wel de kans voor de betere tuinder om zijn teelt-technische kennis optimaal te benutten. Dat de ene tuinder meer schade heeft dan de andere, is niet alleen een kwestie van pech. Natuurlijk heb je pech als er op jou perceel alleen al in juni 400 millimeter regenwater valt, of als de hagelstenen juist jou glasbedrijf treffen. Toch zijn er ook in de getroffen gebieden veel verschillen. Er zijn tuinders die uit voorzorg al greppels hebben gegraven op de lagere stroken zodat het water direct weg kan. Sommige tuinder hebben in de winter al heel goed gekeken welke gewassen ze op welk perceel hebben gezet. Het ene gewas is nu eenmaal gevoeliger dan de andere. Er zijn ook tuinders die na het toeslaan van tegenslag alles uit de kast zijn blijven trekken om de groei weer in de gewassen te krijgen. Ik sta soms te kijken waar een getroffen tuinder de moed weer vandaan haalt om na de 3e extreme regenbui weer gewoon opnieuw te beginnen. Toch zijn juist deze tuinders degene die in een teelt-technisch moeilijk jaar de grote winnaars zijn. Terwijl de minder actieve en minder vooruitziende collega praat over overmacht, heeft hij alles is werk gezet om de boel te redden. Als teeltadviseur ben ik er trots op dat ik deze, steeds nadenkende en doorzettende tuinders kan helpen met hun strijd tegen de natuuromstandigheden. Samen kunnen we op heel veel plaatsten terugzien op geslaagde acties. Soms is natuurlijk de schade zo groot dat er niets meer te redden valt, maar dat kan de teler in ieder geval zichzelf niet meer aanrekenen. Als teeltadviseur speel ik hier een bescheiden ondersteunende rol in en kan niets bereiken als de getroffen tuinder niet over de energie en het inzicht beschikt om de boel aan te pakken, zonder de moed te verliezen. Voordeel van een seizoen als dit is dat er vreselijk veel geleerd kan worden. Er ontstaan nieuwe inzichten in de manier waarop je optimaal kan bemesten en water geven. Hoe je je nog beter kan voorbereiden op extreme weersomstandigheden. Ook op de plekken waar het niet goed is gegaan, leer je weer waarom het niet is gelukt. Dit is een verhaal van buitenbloemen telers, die er toch maar weer mooi voor zorgen dat de liefhebber weer die mooie zomerbloemen in de vaas kan zetten. De term zonder “strijd geen overwinning” is hier heel toepasselijk. Ik heb zelden een situatie meegemaakt die toepasselijker is op het marketingthema “Trotse Tuinders”