Fotograferen

dsc_8212-alden-biesen-2016

Henk van den Berg tijdens Fleuramour 2016

Een aantal jaren geleden heb ik een goed fototoestel gekocht. Ik had begrepen dat goede foto’s erg belangrijk waren als je bloemen in de markt wil zetten. Met alle goede wil heb ik ook nog een goede belichtings-set gekocht om er voor te zorgen dat de foto’s ook goed belicht zouden zijn. Na een jaar verwoede pogingen kwam ik tot de conclusie dat je met een goed fototoestel veel makkelijker slechte foto’s maakt dan met je mobile telefoon. Vrijwel alle goede buitenfoto’s die ik zelf heb gemaakt zijn met mijn mobile telefoon gemaakt. De beste binnen foto’s zijn overigens wel met mijn goede toestel gemaakt, maar dit zijn er veel minder. Bij de binnen foto’s wint het goede toestel het nog wel, maar ook hier ben ik niet echt tevreden. Ik ben er nu achter dat degene die de foto maakt veel belangrijker is dan het toestel waarmee hij dat doet. Als je dan ook nog eens een goede fotograaf hebt met betere spullen, dan weet je pas dat foto’s maken een vak apart is. Op dit moment neem ik mij fototoestel niet eens meer mee op vakantie omdat het zo een gesleep is. Voor bloemenfoto’s maken we nu gebruikt van een professionele fotograaf die we regelmatig op sleeptouw nemen. Op Alden Biesen heb ik een hele dag met de fotograaf rondgelopen om te vertellen wat ik graag op de foto wil en wat niet. Als je zo door een prachtige show loopt zie je alles op een heel andere manier. Je zoek de mooiste plekjes uit. De fotograaf let hierbij op de lichtval. Je zorgt er voor dat alle door Summerflowers gesponsorde bloemen op de foto staan. Aan het eind van de dag heb je de hele beurs gezien en ga je afgedraaid naar huis. Eenmaal thuis gekomen kom je tot de ontdekking dat je elke bloem van de beurs hebt gezien, maar eigenlijk de hele beurs hebt gemist. Om dit recht te zetten ben ik de volgende dag weer naar Alden Biesen geweest om de beurs te ervaren. Bij dit bezoek was het geheel veel mooier dan de dag met de fotograaf. De dag met de fotograaf heb ik de letters gezien en de volgende dag heb ik de zinnen gelezen. Omdat ik die dag niet per se foto’s wilde maken heb ik mij door de sfeer laten meevoeren. Onbevangen gekeken en met veel mensen gesproken waar ik de vorige dag waarschijnlijk zo ben langs gelopen. Na deze mooie dag kreeg ik de foto’s thuis van de fotograaf. Tot mijn verbazing gaven de foto’s de sfeer weer die ik bij mijn tweede bezoek had gevoeld. Foto’s maken en een beurs bezoeken zijn dus twee totaal verschillende dingen die je blijkbaar niet samen kan doen. Omdat ik nu beide heb gedaan, geholpen met de foto’s en een extra dag om de beurs te bezoeken, heb ik, en een goed gevoel en goede foto’s. De tip die een natuurgids mij een keer gaf klopt dus goed. Hij zei “maak niet alleen foto’s, want dan zie je de natuur niet”.