Groene energie.

 

image51ff3

Groen energie bestaat er in vele vormen. Toch is er bij elke vorm van groene energie wel een tegenstander te vinden die precies weet uit te leggen waarom deze vorm nu juist helemaal niet goed is. Bij windenergie roept er steevast iemand dat het niet rendabel is en dat het de horizon vervuilt. Op strand in Noordwijk kun je (heb ik gehoord) als het erg helder is, met een verrekijker de windmolens zien. Schande. Zonnepanelen zijn lelijk en degene die ze op het dak leggen zijn schandelijke profiteurs van de subsidie die er voor deze panelen bestaat. Als deze voordelen ook nog eens belastingvoordelen zijn in de vorm van aftrekposten, dan is helemaal de boot aan, want dan is het ‘t voordeligst voor de mensen die veel belasting betalen, de rijken dus. Waarom komt er nooit iets terug bij de arme mens. Probeer op een verjaardag maar eens een gesprek te voeren over elektrische auto’s. Dat is geen groene energie, maar indirect in stand houden van kolencentrales. De vele mensen die deze schone auto’s kopen doen dit helemaal niet voor het milieu, maar voor de subsidie die er mee is op te strijken. Lage wegenbelasting en bijtelling zijn natuurlijk ook gewoon subsidie. Als je dus echt met het milieu begaan bent, dan durf je niet eens iets milieu vriendelijks te kopen, omdat je je elke verjaardag moet verdedigen dat je deze aankoop echt om milieuredenen gedaan hebt en niet voor de subsidie. Ik denk dat je pas geloofwaardig bent als je al het financiële voordeel terug stort op de rekening van het rijk. Als je dit er dan op een verjaardag bij vertelt, dan ben je geen inhaal meer, alleen stapel krankjorum en dat is voor de sfeer op die verjaardag natuurlijk weer erg positief. Blijft er dan helemaal geen groene energie over om blij van te worden? Jawel in de bloemen. Enkele weken geleden was ik op de laatste fotoshoot van Floral Fundamentals. Hier werken de land- en wereldkampioenen bloemschikken (arrangeurs genoemd) samen aan een prachtige serie maakbare kunstwerken die via de foto’s, in het digitale magazine voor de bloemist zichtbaar zijn, zodat zij hier van kunnen leren. Al de arrangeurs stellen zich voor en vertellen waarom zijn vrijwillig en zonder vergoeding een paar dagen met onze mooie bloemen komen werken. Meervoudig wereldkampioen Stein Are Hansen vertelde dat hij tussen zijn drukke bestaan door naar deze happening kwam om energie op te doen. Het werken met een zo hoge kwaliteit bloemen en met mensen met dezelfde passie als hij. Een weekend als dit had hij nodig om bij te tanken. Deze mensen reizen de hele wereld over en slapen soms als dat toevallig een keer zo uitkomt. Ik denk dat de energie die deze man even komt bijtanken de meest zuivere vorm van energie is die je maar kan bedenken. De mensen die altijd een mening klaar hebben daag ik uit om hier iets negatiefs van te vinden. Bloemen beleven op de manier die deze man weergeeft is dus echt groene energie.