Vol verwachting

blogVol verwachting ben ik deze week begonnen met de opbouw van onze stand op de Tradefair in Aalsmeer. Ik mag wel zeggen dat we nog nooit zo’n mooie stand gehad hebben. Samen met de buren hebben we samen een heel mooie oplossing gevonden voor de tussenwand die eigenlijk de doorkijk behoorlijk verstoorde. Nu is die niet alleen erg mooi, maar beide stands zijn er veel ruimer en aantrekkelijker door geworden. Het enige nadeel zou kunnen zijn dat je tijdens het opbouwen van de presentaties erg veel direct contact hebt en dat kost natuurlijk wel wat tijd. Je maakt nu eenmaal makkelijker een praatje als je elkaar ziet, dan wanneer er een dichte tussenwand tussen zit. De grootste overeenkomst tussen onze stands is dat we allebei op de beurs staan en dat we allebei in de bloemen zitten. Dat past dus perfect bij elkaar. De grootste overeenkomst is echter dat we beide geloven in samenwerken. Samenwerken waar het kan, zorgt er voor dat je veel meer dingen voor elkaar krijgt, dan wanneer je alles op jezelf probeert te doen. Met het opzetten van de banieren stond ik er zelf van te kijken dat er nog maar 1 banier is waar alleen Summerflowers op staat. De rest van de banieren zijn gemaakt samen met de bedrijven of persoenen waarmee we samenwerken. Al deze mensen zien een voordeel in samenwerking met Summerflowers. Natuurlijk ziet ook Summerflowers een voordeel in de samenwerking. Dit houdt in dat alle aangesloten telers dus direct ook samenwerken met al deze partners. Samenwerken is soms moeilijk. Iedereen kijkt toch naar wat het voordeel voor hem als bedrijf is. Toch is het soms afzetten van deze pet en samen gaan voor het grote geheel vaak heel erg effectief. Samen creëer je aandacht voor je product en door deze aandacht komt er meer vraag naar. Alleen had je deze aandacht waarschijnlijk nooit voor elkaar gekregen. Voor mij staat deze beurs dus in het teken van samen de schouders er onder zetten en laten zien dat de seizoensbloemen, die niet eens 10% van de totale bloemenomzet vertegenwoordigen, maar waarschijnlijk wel 80% van het beschikbare sortiment. Als dit geen mooi verhaal is weet ik het niet meer. Hoewel een maand te vroeg kan ik toch zeggen “vol verwachting klopt mijn hart”. Ik hoop dat ik alle bezoekers die ik ga spreken, kan overtuigen dat samenwerken de basis voor een gezonde seizoensbloemensector. Natuurlijk ga ik mij uiterste best doen om onze telers hier het meeste van te laten profiteren, maar ik heb er geen enkele moeite mee dat het hele vak hier beter van wordt. In een grotere markt groeit het namelijk veel makkelijker.