Lekker rustig

1s2a4306De meeste zomerbloementelers komen aan het einde van hun productie. Na een druk en, voor de meeste telers, succesvol seizoen is het toch een beetje uitzien naar een rustigere periode om een beetje bij te tanken. Tijd genoeg nu, want voor veel bedrijven komt de productie pas weer in april een beetje op gang. Wel moet voor het starten van het nieuwe jaar nog even de planning op orde en het vruchtwisselingschema gemaakt worden. Tevens is het belangrijk om nu direct, voordat het uit het parate geheugen is verdwenen, het afgelopen seizoen te evalueren. Er zijn toch eigenlijk wel een paar dingen fout gegaan. Welke zaken die er nu zijn gebeurd zijn het volgende jaar weer te verwachten. Voor welke onderdelen kun je de opgedane ervaring wel of niet gebruiken. Kunnen we uitgaan dat het hetzelfde klimaat wordt als afgelopen jaar. Wordt het volgend jaar weer meer dan 30°C in september. Als dit niet zo is, wat moet ik dan met de teeltervaring van dit jaar bij dat nieuwe product? Hoeveel eerder moet ik dat dan planten om toch op tijd in bloei te zijn? Nu moet ook even uitgezocht worden of die percelen waar ik volgend jaar op wil telen wel beschikbaar zijn. Hiernaast is het hoog tijd om eens uit te zoeken welke gewasbeschermingsmiddelen ik volgend jaar nog mag gebruiken en als dit niet zo is welke alternatieven zijn er dan? Om de keuze van alternatieven gemakkelijk te maken, sturen bijna 100 bedrijven je de ultieme oplossing voor alle problemen als je hun product maar koopt. Je moet je er natuurlijk wel nog even in verdiepen. Iedereen kan wel zeggen (en doet dit ook) dat hun product het beste is. Hiernaast met vele relaties afgesproken om in de rustige tijd eens op het gemak aan tafel te gaan zitten om het nieuwe seizoen te bespreken. Op de Tradefair natuurlijk veel afspraken gemaakt om in de rustige tijd even langs te komen. In het najaar heb je toch even tijd genoeg, dus dat gaat wel lukken. In het najaar organiseert de veiling ook hun regioavonden die, zeker gezien de huidige ontwikkelingen, op de voet gevolgd moeten worden. Hiernaast moet natuurlijk de bosmachine en de andere machines even worden nagelopen. Tussendoor ook nog even het grote onderhoud onder de loep. Zeker na een goed seizoen is het nu tijd om dit eens goed aan te pakken. Wel goed nadenken, want voor je het weet betaal je de hoofdprijs, omdat het nog even voor het einde van het jaar geregeld moet worden. Naast al deze werkzaamheden zijn er natuurlijk ook nog de beloftes aan het thuisfront. Hoe vaak heb je niet gezegd, “nu even geen tijd, dat gaan we doen als het rustig is” Kortom, wel even opschieten met uitrusten, want het is april voor je het weet.