Kerstgevoel

zomerbloemen-8-7-2013_16

“De kerstperiode begint zijn glans te verliezen”. Dit is een kreet die ik nogal eens hoor in de wandelgangen. De kerst is er alleen maar om zoveel mogelijk spullen te verkopen. Veel te commercieel. Een filelezer op de radio roept elk jaar dat de kerst een achterhaalt idee is. De diskjockey roept dan vervolgens dat hij het er helemaal mee eens is om direct hierna de volgende kerstplaat in te starten. Kerst leuk vinden is dus helemaal uit de tijd, maar stiekem vindt iedereen het toch wel weer gezellig. Wat is dat toch met kerst? Waarom vinden we het niet gewoon leuk en komen er voor uit dat we het leuk vinden. Wanneer is een kerstfeest leuk en wat zijn nu de leukste kerstfeesten. Het antwoord is eigenlijk vrij eenvoudig. Je hoeft maar naar een kerstfilm te kijken om dit te ontdekken. Hoe verschillend het verhaal ook is, aan het einde van de film is het kerst en dan is alles weer goed. Hoe meer ellende er aan vooraf gaat hoe waardevoller het samenzijn met de kerst is. Als we dus tot de conclusie komen dat de kerst niets meer voorstelt, zou dat dus wel eens kunnen komen omdat het eigenlijk wel erg goed gaat in Nederland. We kunnen lekker voor de televisie meeleven met de ellende in de wereld. We kunnen ons er druk om maken. Velen van ons maken zich ook oprechte zorgen over de toekomst van de mensheid en de planeet. We hebben eigenlijk allemaal wel een oplossing, als iedereen maar eens mee zou werken. Als we maar eens allemaal, op hetzelfde moment de gedachte hadden dat als we maar beter naar elkaar zouden luisteren we de goede oplossing wel zouden vinden en ook in staat zouden zijn deze uit te voeren. De ellende van de wereld komt wel hard binnen, maar het oude gezegde dat het sneetje in je eigen vinger nog altijd nog meer pijn doet dan het gebroken been van de buurman, is meer dan waar. Om bij te komen van een indrukwekkend betoog van Jan Terlouw bij DWDD, nemen we nog een biertje, anders kunnen we er straks niet van slapen. Hier komen we toch een beetje dichter bij de kerst. Iedereen viert het op een andere manier. Hoewel ik niet heel religieus ben, ga ik toch elke kerst naar de kerk. Niet voor het verhaal, dat ken ik wel een beetje. Ik ga er naar toe, omdat ik de indruk heb dat ik daar, op dat moment, samen ben met erg veel mensen die, naar ik hoop, hetzelfde denken als ik. Ik ga er een beetje vanuit dat iedereen die daar op dat moment aanwezig is het jaar overdenkt en het in ieder geval goed bedoeld en het beste van plan is in het volgende jaar. Deze gezamenlijke gedachte geeft mij het gevoel dat er veel positieve energie rondwaard en hier word ik net een beetje gelukkiger van. Ik denk ook dat elk geloof vergelijkbare dagen heeft, waar veel mensen samen zijn en op dat moment iedereen het goed bedoelt. Soms ben ik wel eens bang dat ik de enige ben die dit voelt en daarom vraag ik het maar niet aan de buurman om een teleurstelling te voorkomen. Als we allemaal deze gedachte even vast zouden kunnen houden wordt de wereld er in ieder geval niet slechter van. Als ik dan de conclusie trek dat een echt goede kerst er alleen is als er veel ellende aan vooraf is gegaan, hoop ik eigenlijk deze kerst nooit mee te maken. Tot die tijd geniet ik intens van het achterhaalde idee Kerst en luister naar steeds dezelfde afgedraaide kerstplaten, omdat het gewoon een goed gevoel geeft. Prettige feestdagen.