Goede voornemens

blog-week-1-2017De goede voornemens voor het nieuwe jaar beginnen alweer een beetje te zakken en realiteit dient zich weer aan. Alle zaken die ik even heb doorgeschoven naar de periode na de Kerst komen weer glashard op de agenda te staan. De rustige winterperiode is weer voorbij en de dagen zijn weer letterlijk te kort. Voordeel van deze periode is dat er nog vrij weinig werkavondjes worden georganiseerd en dat er ook weinig feestjes zijn, waardoor je wel lekker de tijd hebt om de rond de Kerst ontstane achterstand weer in te halen. Het nieuwe jaar staat als een uitdaging voor de deur. De druk op het nieuwe jaar is groter dan de voorgaande jaren. Alles wat nu niet lukt, ligt aan onszelf. De afgelopen jaren hebben we overal de crisis de schuld van kunnen geven. Aan het nieuwe jaar stond iedereen vooraan om te vertellen hoe moeilijk het zou gaan worden. Als het dan niet lukt, heb je in ieder geval het excuus dat het voorspeld werd. Dit jaar is het anders. Iedereen heeft er weer zin in en iedereen gelooft in een nieuwe start. Voor de zomerbloemen zijn de afgelopen twee jaar behoorlijk goed uitgepakt. De resultaten waren goed en de kwekers hebben er weer zin in. Ik ben erg blij dat de verwachtingen hoog zijn en ook met de positieve energie die dit teweeg brengt. Toch ben ik zelf een beetje terughoudend. Niet waar het gaat om de positieve energie die de hoge verwachtingen te weeg brengen. Wel ben ik soms een beetje bang voor de, zeker een keer komende, teleurstelling. Als telers de bloemenprijzen van 2017 alleen vergelijken met 2016 dan is het bijna niet te voorkomen dat die soms lager zullen zijn. Ik hoop dat iedereen hier een beetje doorheen kan kijken en de realiteit niet uit het oog verliest. Ook hoop ik dat iedereen dat goede gevoel vast kan houden, ook als tijdens een weekje heet weer de prijzen een keer onderuit gaan. Juist op zo’n moment heb je die positieve energie nodig om door te pakken. Als het goed gaat in een sector, worden er plannen ontwikkeld en ook uitgevoerd. Deze plannen zijn hard nodig om de mindere periodes zonder kleerscheuren te overleven. Ik ben erg benieuwd naar de goede ideeën die in 2017 ontwikkeld en ook uitgevoerd gaan worden. Welke ideeën zijn reëel en welke gaan er vanuit dat de bomen tot aan de hemel gaan groeien. Welke ideeën hopen op een beetje geluk om ze te realiseren en welke ideeën hebben dit geluk nodig om te kunnen slagen. Het is nog altijd zo dat je geluk hebt als je geen pech hebt. Ik heb altijd wat moeit met mensen die zeggen dat ze pech hebben als ze geen geluk hebben gehad. Mijn goede voornemen voor dit jaar is dat ik van plan ben me dit jaar helemaal niet van de wijs te laten brengen door mensen die negatief zijn, en bij elke tegenslag direct roepen dat het toch niet gaat lukken of dat het iemand anders schuld is. Als besluit wens ik iedereen (ook de negatieve mensen) het beste toe in 2017.