Nieuwsgierig

blog-week-3-2017

Hoewel er van een horrorwinter weinig sprake is, is het voor de plantenkenners onder ons duidelijk dat dit weer eens een echt ouderwetse winter is. De meeste vaste planten zijn door het veel koudere najaar veel beter in rust gegaan en reageren eigenlijk zoals ze dit zouden moeten doen. Voor de mensen die regelmatig in de buurt van de Keukenhof komen, zal het opgevallen zijn dat daar vorig jaar de narcissen al met de Kerst in volle bloei stonden in de bermen. Hoewel we best wel veel weten over de normale ritmes van deze echte voorjaarsbloem, was dit echt verassend. Eigenlijk was helmaal niet te verklaren waarom de narcissen vorig jaar in het wild allemaal zo vroeg bloeiden. Eigenlijk zouden ze laat moeten zijn, omdat deze bollen een bepaalde tijd kou nodig hebben voordat ze kunnen gaan groeien. Die kou is er vorig jaar helemaal niet geweest en toch bloeiden de narcissen in de bermen extreem vroeg, een raadsel dus. Het leuke aan deze omstandigheid is dat het je weer even met de neus op de feiten drukt. We denken dat we weten hoe een plant reageert, maar plotseling gebeurt er iets wat volgens de theorie helemaal niet klopt. Gelukkig heeft de mens hier een perfect afweersysteem op gevonden. Omdat we het niet kunnen verklaren, doen we gewoon of het niet is gebeurd. Het volgende jaar gaan we gewoon weer verder met de oude kennis en gaan er vanuit dat het een incident was. Er is geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en het komt nergens in de boeken voor, dus is niet gebeurd. Toch zet me dit soort grillen van de natuur wel aan het denken. Niet dat ik er iets groots achter zoek. Ik ga er gewoon vanuit dat we nog niet alles weten en dat we in de toekomst achter zaken komen die we nu nog niet in beeld hebben. Het maakt me wel nieuwsgierig. Hoe kan een plant zomaar ineens anders reageren? Zou het kunnen dat we veel meer niet in beeld hebben? Omdat ik al heel wat jaren meeloop denk ik soms wel eens dat ik veel weet. Winters als de afgelopen 2 jaar zetten je echter weer met beide benen op de grond. Er is nog veel meer te leren over onze planten en ons klimaat. Gelukkig is dit jaar weer normaal. Normale jaren zijn veel makkelijker en voorspelbaarder. Ik weet niet of ze leuker zijn, maar ze veroorzaken wel wat minder risico’s. Het gevalletje met de Narcissen bij de Keukenhof staat niet op zichzelf. Veel vaste planten hadden de afgelopen jaren last van verstoorde ritmes. Waarschijnlijk zal het erg weinig mensen opvallen, maar zelf word ik hier onvoorstelbaar nieuwsgierig van. Ik ga er vanuit dat de combinatie van nieuwsgierigheid en een vrij goed geheugen ons veel verder brengt dan net doen of iets niet gebeurt. Ik rijd dus dit voorjaar met een spiedende blik het land rond om te kijken of er nog leuke onverklaarbare dingen te zien zijn.