Noorderlicht

fairy-tale-tulpSinds deze winter mag ik mij er op verheugen te behoren tot de beperkte groep mensen die het noorderlicht hebben gezien. Na een vrij lange en soms zeer onstuimige bootreis (windkracht 12 op de Barentszzee) via de Fjorden naar de Noordkaap, hebben we tijdens een korte periode zonder wolken dit vreemde fenomeen mogen aanschouwen. Hoewel iets minder kleurig dan op de reclame van Heineken, was het zeer de moeite waard. Volgens de Noren kan het veel mooier, maar dan moet je iets meer geluk hebben. Onderweg zijn we over de hele route van Bergen tot de Russische grens op allerlei plaatsjes van de boot geweest en rondgelopen in de vaak schemerige dorpjes. Als de zon maar 1,5 uur boven de horizon komt heb je nu eenmaal vrij lang schemer. Hoewel je hier veel winterdepressie zou vermoeden, hebben wij hier weinig van meegekregen. De mensen waren vrolijk en vriendelijk. Bij navraag of het veel beschreven verhaal over de depressies bij de mensen tijdens de poolwinters klopt , lijkt het er meer op dat de mensen er meer last van hebben als de zon niet onder gaat, dan wanneer hij niet opkomt. Weinig rust lijkt dus slechter te zijn dan een beetje te veel rust. Wat ook opviel was dat elk plaatsje een bloemenwinkeltje heeft. In die bloemenwinkeltjes stonden ook steevast Nederlandse tulpen. De kwaliteit leek me goed en ook de versheid was opvallend goed. Ik kreeg de indruk dat het de best verkochte verse bloem in deze winkeltjes was. Naast wat rozen en Alstroemeria waren er wel opvallend veel kunstbloemen te zien. De hoeveelheid planten in de winkeltjes was vrij ruim en zo te zien ook van goede kwaliteit. Hoewel de hoeveelheid bloemen niet groot was, heb nergens oude bloemen gezien. De markt voor bloemen is blijkbaar zo goed dat de verse bloemen verkocht worden voordat ze oud kunnen worden. Het lukt dus de Nederlanders om hier, voor mijn gevoel einde van de wereld, goede verse bloemen te krijgen. Als het in het hoge noorden lukt om verse bloemen in de winkel te hebben, verbaas ik me er soms wel eens over dat ik bij sommige bloemenwinkels in Nederland wel oude bloemen tegenkom. Als een bloemist twee keer per week zelf naar de veiling gaat omdat hij vers wil inkopen, heeft hij de term dagvers niet helemaal begrepen. Goed contact met een goede handelaar en elke dag vers inkopen zou wel eens veel beter uit kunnen pakken. Dagverse bloemen aanbieden in een topkwaliteit en groot sortiment is een goede reclame en kan de bloemist helpen te blijven bestaan naast het geweld van de supermarkt. Bij de warme bakker weten de klanten ook dat ze ‘s middags om 3 uur de kans hebben dat de verse broodjes op zijn. Bij de goede bloemenwinkel moet je aan de versheid niet hoeven twijfelen. Goede bloemenwinkels pak uw kans. In de huidige wereld van het internet hoeft de verse inkoop met de juiste partners niet meer zo moeilijk te zijn. Zorg dat je het (noorder) licht ziet voordat het te laat is.