Complimenten-dag

blog-week9-2017Op 1 maart is het complimentendag. Net als het de beste wensen toewensen in het begin van het jaar zou eigenlijk, iemand het beste toewensen of een compliment maken niet door een speciale dag gestimuleerd hoeven te worden. Waarom zou je iemand een dag voor de kerst niet het beste wensen. Waarom is een speciale dag nodig om een compliment te geven. Een compliment maak je omdat je denkt dat iemand een compliment verdient. Het geven van een compliment aan iemand om iets voor elkaar te krijgen degradeert het compliment tot een gedrocht. Misschien is dit juist wel de reden dat mensen zeer terughoudend zijn in het geven van complimenten. Als je iemand een compliment geeft, loop je altijd de kans dat diegene denkt dat je iets van hem wil. Dat je bij een compliment hieraan denkt zou kunnen betekenen dat je zelf wel eens iemand gecomplimenteerd hebt om iets voor elkaar te krijgen. Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten is het oude gezegde. Het geven van een compliment om een negatieve boodschap te verzachten is ook een veelvoudig gebruik. De zin” Ik waardeer erg wat je allemaal doet, maar” zullen veel mensen herkennen. Toch zou het zonde zijn als het maken van een compliment alleen maar achterdocht teweeg brengt. Door het geven van complimenten uit waardering of zomaar omdat je vindt dat iemand het verdiend kunnen we het instituut compliment weer uit de achterdochtige hoek halen. Door er echt op te letten dat een compliment niet direct gevolgd wordt door een vraag, zal de achterdocht verdwijnen en wordt het krijgen van een compliment weer leuk. Waarschijnlijk is de complimenten-dag verzonnen door mensen die het belangeloze compliment een beetje misten. Zomaar een bloemetje meenemen omdat je thuis elke dag zo lekker kan eten. Niet over nadenken maar gewoon doen wat je op dat moment voelt. Natuurlijk kun je ook iets anders meenemen of gewoon iemand uitnodigen voor een etentje. Als ik het laatste er niet bij zeg denkt natuurlijk iedereen dat ik dit alleen schrijf om de mensen meer bloemen te laten kopen. Hoewel ik dat natuurlijk wel wil, hoef ik dat niet eens te vertellen. Door complimenten op wat voor manier dan ook worden mensen blij en blije mensen kopen meer bloemen. Dus het maakt mij niet uit waar je blij van wordt, als je maar blij wordt. Ik wil dus iedereen complimenteren die de moeite heeft genomen om dit verhaal te lezen. Mijn complimenten.