Nerveuze telers

blog week 17 2017

Voor de bloementelers is deze periode van het jaar een vrij lastige. Vooral de telers van zomerbloemen hebben het hele najaar en winter zitten wachten op wat er weer de grond uit komt. De hele winter kan er van alles mis gaan en pas als de planten weer opkomen is te zien of alles goed is gegaan. Omdat ik naast mijn werk voor Summerflowers ook teeltadviseur ben is deze tijd van het jaar de meest lastige periode van het jaar. Eigenlijk is het een beetje dubbel, alles begint te groeien en te bloeien en de natuur is mooier en interessanter dan in de rest van het jaar. Natuurlijk geniet ik met volle teugen van al de nu ontluikende schoonheid, maar ik snap ook de zorgen van de telers. Hun boterham hangt af van hetgeen nu uit de grond tevoorschijn komt. Hierbij komt dat de telers zich zorgen maken en ook nog eens de tijd hebben om dat te doen. Zo voor het seizoen wordt er op elke groeiafwijking in het gewas gelet. Overal worden misoogsten in gezien. Is de teler dan van nature zo nerveus? Waarschijnlijk niet. Er speelt nog iets anders. In de winterperiode worden er investeringen gedaan en onderhoud gepleegd. Dit alles kost erg veel geld en bij deze telers komt er gedurende de hele winter periode helemaal niets binnen. De bodem van de schatkist is vlak voor de bloei bij de meeste telers behoorlijk in zicht. Mislukken van vooral de eerste teelten kan dus vrij makkelijk liquiditeitsproblemen opleveren terwijl het bedrijf gewoon gezond is. Al deze zaken bij elkaar maken het leven van een teeltadviseur wel leuker, maar op dit moment zeker niet makkelijker. Ook ik kan niets veranderen aan iets dat al in de winter is misgegaan. Je kunt nu eenmaal niet met terugwerkende kracht iets repareren aan een plant. Het enige dat ik kan proberen is de schade beperken. Toch heb ik in deze periode veel begrip voor de telers en hun reactie op deze zaken die elk jaar weer terugkomen. Even meer tijd besteden aan de verhalen die je hoort en een luisterend oor voor de mogelijke problemen. In deze periode van het jaar kom je er achter dat een bloementeler wel erg veel risico loopt, door een heel jaar een product te telen dat tot vlak voor de oogst nog fout kan gaan. Zelfs als het goed gaat is er altijd nog het risico dat de prijs tegenvalt. Probeer onder deze druk maar eens altijd vrolijk te blijven. Eigenlijk zou iedereen die een bosje van die mooie en aparte zomerbloemen koopt er eens bij stil moeten staan hoeveel liefde, energie de teler in deze bloemen steekt . Zich eens moeten realiseren welke risico’s deze telers, die ook gewone mensen zijn, lopen om deze bloemen in perfecte conditie in de bloemen winkel te krijgen. Met deze gedachte ga ik na een week elke dag tussen de bloemen te hebben gelopen, graag nog even naar de bloemenwinkel om een extra bosje zomerbloemen te kopen.