Blijven plakken

Blog week 19 2017Afgelopen weken ben ik regelmatig ergens blijven plakken. Als ik door de gewassen liep was er iets dat me tegenhield om weer weg te gaan. Ik liep dan tussen planten die in 4 weken tijd bijna een meter gegroeid waren. Het is bijna niet voor te stellen dat een bloem in deze korte tijd vanuit de grond tot een meter hoog kan groeien. Natuurlijk is dit wel in de kas gebeurd en was het daar gelukkig de afgelopen weken veel minder koud dan buiten. Toch is het niet alleen de schoonheid van deze groei die er voor zorgt dat ik blijf plakken. Tijdens de groei van de knoppen produceert de pioenroos, want daar heb ik het over, veel suiker dat zich aan de buitenkant van de groeiende knoppen bevindt. Aan elke goed groeiende bloemknop zitten meerdere suikerbolletjes die net zo kleven als een suikerspin op de kermis. Als je door een groeiend pioenengewas loopt kleef je echt van alle kanten. Deze bevlekte jassen en broeken van de pioenentelers zijn bijna een herkenningsteken van deze telers. Als de pioen rijp is, zijn de meeste suikerbelletjes opgedroogd en kleven ze vrijwel niet meer. Hoewel het blijven plakken in een pioengewas vrijwel letterlijk gebeurt, kun je ook bij de teler blijven plakken om te spreken over deze explosieve teelt. In deze 4 tot 6 weken van de groei moet het gebeuren en kan het ook mis gaan. Als de teler niet goed oplet, groeien de knoppen niet door en ontstaan er loze takken. Omdat het bij een pioen weer een jaar duurt totdat er weer een nieuwe kans is, is dit dus best wel spannend. Hierbij komt het enorme assortiment dat er bij de pioen beschikbaar is. Blijven plakken bij een pioenenteler is dus helemaal niet vreemd. Het pioenenseizoen is nu echt op gang. Hoewel de eerste pioenrozen er al weer een paar weken zijn, begint nu het Nederlandse pioenenseizoen pas. De komende weken komen deze nog uit de kassen, maar binnen twee weken zijn de eerste vroege soorten van buiten beschikbaar. De beschikbaarheid van pioenen gaat in behoorlijke volumes door tot eind juni. Ook hierna zijn er nog wel pioenen beschikbaar, maar niet meer in grote aantallen. Omdat ik dagelijks tussen de pioenen loop heb ik bijna altijd een vaasje of drie pioenen in huis staan gedurende 3 maanden. Omdat het assortiment zo groot is heb ik elke week weer andere soorten en vormen in huis. Regelmatig blijft de visite nog even plakken om de mooie kleuren en vormen te bekijken. Misschien komt het ook omdat ik altijd wel een verhaal of anekdote over de pioen paraat heb. Er is namelijk altijd wel iets te vertellen over pioenen. De herkomst van de soorten en de duidelijk verschillende typen zijn altijd een goed verhaal waard. Als je dus nu begint met elke week een vaas pioenen in huis te zetten, kun je nog 2 maanden van het pioenenseizoen profiteren. Een levendiger vaas bloemen kun je je niet voorstellen. Het blijven plakken bij een vaas pioenen is al een feestje op zich.