Voetbal

20160223_171246

Ik ben helemaal geen voetballiefhebber. Eigenlijk vind ik voetbal totaal oninteressant. Eigenlijk ben ik zo iemand die de sportpagina’s in de krant eigenlijk liever overslaat. Het jammere is dat ik de laatste weken dan op maandag geen krant meer over heb om te lezen. Vorige week maandag gingen in het AD al 20 pagina’s alleen over Feyenoord. Zelfs een race van 10 seconden van Max verstappen vroeg 2 volle pagina’s. Hoe komt het dat de sport zo extreem veel aandacht krijgt? Deze aandacht staat lijnrecht tegenover de stelling dat je alleen in de krant komt als het negatief is. Steeds hoor je dat de mensen alleen maar nieuwsgierig zijn naar dingen die fout zijn en dat er nodig eens een krant voor goed nieuws moet komen. Omdat ik geen voetballerliefhebber ben en dus ook geen kijk heb op het feit of iets goed of slecht nieuws is, kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat de overwinning van Feyenoord voor veel mensen goed nieuws was. Om de pijn wat te verzachten bij de tegenstanders had Ajax eerder die week al iets leuks gewonnen, dus die waren ook blij. Blij is dus toch een veel krachtiger emotie dan de kranten ons soms willen laten geloven. Om eerlijk te zijn is er natuurlijk helemaal niet zo veel te melden buiten sport om. Er heerst een wereldvrede en de formatie zal ook wel goed komen. In ieder geval is dat andere nieuws ondergesneeuwd door de sport. Is dit nu goed of juist niet? Ik denk zelf dat het goed is dat mensen zich niet gek laten maken door de boze wereld om zich heen. Net als ik echter denk dat dit echt waar is, lees ik weer de ingezonden stukjes van de lezers met hun commentaar op dingen die eerder in de krant hebben gestaan. Soms denk ik inderdaad dat je er ook zo over kunt nadenken. Vaak denk ik dat de mensen die commentaar geven helemaal het artikel niet hebben gelezen, maar alleen de kop. Wat mij ook opvalt is dat de kop erg vaak helemaal niet de strekking van een artikel bevat, maar meer een lokkertje is voor de lezer. Opvallend is dat toch de positieve dingen meer impact hebben dan de negatieve. In ieder geval is het voor een positief ding veel makkelijk om de mensen op de been te krijgen dan voor een negatief ding. Een mooi positief ding is de Keukenhof. Record aantal bezoekkers uit de hele wereld. Bij een bezoek aan de laatste dagen van dit evenement blijkt dat ze ook voor de late bezoekers nog genoeg kunnen laten zien. Om toch iets van die positieve sfeer in te kunnen inademen, denk ik dat ik een keer ga kijken bij onze plaatselijke VVSB (u weet wel die voetbalclub die vorig jaar bijna de bekerfinale haalde). Tot slot van rekening hebben wij daar als Summerflowers een groot bord hangen. Ondanks dat ik geen voetbal liefhebber ben, wil ik wel iets leren van eensgezindheid die een goede voetbalwedstrijd blijkbaar met zich meebrengt. Wie weet ga ik de maandagkrant dan ook nog leuk vinden.