Vrije dagen

De afgelopen maanden hebben we elke twee weken een keer een vrije dag gehad. Het begint bij tweede Paasdag, dan is het Koningsdag, vervolgens Hemelvaartsdag en afgelopen weekend de tweede Pinksterdag. Op zich is het natuurlijk best leuk om in de drukste periode van het jaar eens een dagje vrij te hebben, maar de andere dagen blijkt dat het werk op die dag ook niet is gedaan. Eigenlijk is het dus de drukste periode van het jaar met de meeste vrije dagen. Nu zijn er altijd mensen die zich afvragen waarom je dan niet gewoon op Hemelvaartsdag en op Koningsdag werkt. De bloementelers werken toch ook gewoon de feestdagen door als er bloemen te oogsten zijn. Toch zit hier een klein probleempje. Ik heb eens geprobeerd om op Koninginnedag afspraken met telers te maken omdat dit nu eenmaal beter uitkwam. De reactie was net zo duidelijk als logisch. De telers die er waren hadden het te druk en de telers die het niet te druk hadden, die waren er niet. Mislukte poging die ik hierna niet meer heb geprobeerd. Zijn die vrije dagen nu eigenlijk zo erg. Elk jaar zie ik een beetje tegen deze periode op, omdat ik eigenlijk niet weet hoe ik mijn tijd in moet delen. Toch is het elk jaar weer gewoon gelukt om de dingen rond te krijgen. Gewoon op de tussenliggende dagen iets meer aanpoten en iets langere dagen maken en het is weer gelukt. Natuurlijk is er op de vrije dagen wel een beetje achterstallige administratie weggewerkt, maar gemiddeld ben ik op die dagen gewoon vrij om van het wel of niet mooie weer te genieten. Iedereen die ik spreek zou deze vrije dagen liever afschaffen, maar toch kom ik ze als het even mogelijk is op Koningsdag allemaal even tegen op de vrijmarkt. Als je mij zou vragen of die lastige dagen afgeschaft zouden moeten worden, zou ik eigenlijk niet eens twijfelen. Van mij mogen ze blijven. Ik vraag me namelijk af of afschaffen zou helpen. Als je iets meer tijd hebt ga je iets meer dingen doen en beloven, waardoor die tijd toch weer op is. Het is net als stoppen met roken, voor het geld hoef je het niet te doen, dat gaat toch op zonder dat je het merkt. Op de vrije dagen geniet ik van een bezoek aan de Keukenhof of een mooie fietstocht door onze eigen Bollenstreek. Ik blijf natuurlijk van bloemen, maar vooral van de natuur genieten of ik nu werk of niet. Waarschijnlijk heeft de mens die vrije dagen nu eenmaal een beetje nodig om bij te tanken. Ik maak mezelf dan ook wijs dat de energie die je op die dagen opdoet, er voor zorgt dat je de overige dagen effectiever werkt en er dus geen tijd verloren gaat. Leve de vrije dagen dus en geniet ervan.