Vakantietijd

Afgelopen weken is de vakantie uittocht begonnen. Op de eerste vrijdag van de eerste groep die dit jaar op vakantie zou gaan zou de boel op Schiphol helemaal in de soep lopen. De hele week ervoor stonden er allerlei rampscenario’s in de krant. Als klap op de vuurpijl zouden er burgers ingezet worden om na 6 weken training de marechaussee te assisteren met de controle. Natuurlijk is dit tegen het zere been van de vakbond van de marechaussee, die dan ook direct protesteerde. Waarschijnlijk zien ze de boel liever in de soep lopen, dan is hun onmisbaarheid ook weer eens goed onder de aandacht. Deze verwachte puinhoop op Schiphol had in veel kranten meer aandacht dan de politieke top in Hamburg. Natuurlijk was de totale Nederlandse pers op komen draven om de gefrustreerde reizigers te filmen en ze door allerlei suggestieve vragen tot domme opmerkingen over de schuldvraag te verleiden. Natuurlijk was het druk op Schiphol, maar dat kwam vooral omdat de journalisten in de weg liepen en de toeristen belemmerden om door te lopen in de rij die veel sneller liep dan verwacht. Aan het eind van de dag was er op alle nieuwsuitzendingen de belangrijke mededeling dat de drukte op de eerste drukke dag enorm was meegevallen. Er was zelfs een journalist die na de hele dag op de luchthaven gepost te hebben, kon melden dat het eigenlijk verrassend rustig was geweest. Ik kan mij vergissen, maar ik meende een duidelijk zweem van teleurstelling in zijn stem te horen. Een beetje hetzelfde als bij de massa journalisten die de rellen in Arnhem kwamen filmen toen Wilders kwam protesteren tegen de nieuwe burgermeester. Als ik dit verhaal schrijf denk ik aan al die hardwerkende bloementelers die met mooi weer dubbel zo hard moeten werken om de bloemen er af te krijgen. Om ze een hart onder de riem te steken, er is nog frustrerender werk, namelijk dat van journalist. Zit je ver van huis uren te wachten tot er iets gebeurt en er gebeurt niets, terwijl op het zelfde moment dat je op niets zit te wachten er bij je buren thuis een overval wordt gepleegd. Laten we dus niet te snel oordelen over deze beroepsgroep. Als je de hele dag de tijd hebt om er over na te denken, kan je toch net zo makkelijk zelf het verhaal verzinnen, of misschien zelfs eventueel wel een heel klein beetje uitlokken. Wie weet van zichzelf zeker dat hij dat niet een beetje zou doen. Ik kom er nu net namelijk, tijdens het schrijven van dit verhaal, achter dat ik net een verhaal heb geschreven dat eigenlijk nergens over gaat. Een beetje net als de komkommertijd journalisten die de krant vol moet maken in een zomer dat er niets gebeurt, voor mensen die in de vakantietijd de krant nauwelijks lezen. Via deze weg wens ik iedereen die op vakantie gaat een zeer plezierige tijd. Als er tijdens de reis iets verkeerd gaat, geniet dan van het kijken naar hoe mensen reageren op kleine teleurstellingen. Voor de mensen die niet op vakantie gaan moet het helemaal genieten zijn. Prettige vakantie.