Bloemenfeest

Het afgelopen weekend was de afsluiting van een aantal bloemenfeesten. In België was er het Bloemen en Groente weekend in Hoogstraten. De week erna was er, ook in België de grote bloemenpracht van Fleuramour te zien in Alden Biesen. Tegelijkertijd was er in kasteel Groeneveld in Baarn een bloemkunst festival. In dit prachtige kasteel was een keur aan bloemencreaties te zien, die net als de andere festivals deels door de Summerflowers telers van bloemen was voorzien. Om er voor te zorgen dat ook de volgende generatie deze mooie en speciale bloemen gaan gebruiken, leveren deze telers ook een deel van de bloemen voor het Nederlands kampioenschap bloemschikken van Groei en Bloei. Voor inspiratie kunnen ze dan de laatste editie van DPK (de POOK) raadplegen, waar op 28 pagina’s aandacht wordt besteed aan de zogenaamde vergeten bloemen. Zoals daar terecht gezegd, is dit een feest van herkenning, waar elke bloemist zich gelukkig bij gaat voelen. Ook de bloemen en de inspiratie voor dit artikel komt uit de koker van deze zelfde telers. Waarom doen deze telers zo veel moeite om hun bloemen steeds ter beschikking te stellen? Voor een deel is dit omdat ze zo trots zijn op hun product. Een andere reden is het besef dat al deze mooie, vaak van het massasortiment afwijkende bloemen, nooit door een bloemist gevraagd gaan worden als ze deze niet op zo veel mogelijk plekken te zien zijn. Het grote voordeel van die bijzondere bloemen is dat je steeds iets nieuws hebt. Het is zelfs zo dat je al de grote producten zoals bv. Roos Chrysant en Gerbera er veel beter verkoopbaar door maakt. Hoe bijzonder de samenwerking van de seizoensbloemen telers is, blijkt uit het feit dat je met geen enkele bloemsoort, ook al is dat een Roos, 28 pagina’s in een vooraanstaand bloemenblad kan vullen zonder saai te worden. Nu ga ik ophouden met het betoog voor deze bloemgroep omdat ik anders bang ben zelf saai te worden. Wat ik duidelijk wil maken is dat als je iets samen oppakt je veel meer impact hebt, dan wanneer je dit in je eentje probeert te doen. Alles draait om aandacht. Met elkaar lukt dat en alleen niet. Dit laatste is natuurlijk niet helemaal waar, maar dat is maar voor een enkeling weggelegd. Als je genoeg budget hebt, zoals de Marsreep, die alleen al meer geld besteed aan aandacht dan de hele bloemensector, gaat dat wel lukken. De bloemensector moet het hebben van creativiteit. Dat dit lukt, is wel duidelijk. Waar heb je ooit, tegelijk op drie grote festivals, een groot merk als bv. Coca Cola een hele mensenmassa zien vermaken. Als ze dit al lukt, is het omdat ze een groot evenement sponsoren, maar nooit alleen met hun product. Nu kijken we vaak met een scheef oog naar de reclamebudgetten van deze grootheden, maar ik denk stiekem dat deze firma’s wel eens met een scheef oog kijken naar de bloemensector die voor een appel en een ei, hele groepen mensen blij kan maken door alleen hun product te laten zien. Met het gevaar om saai te worden, ik ben trots op deze sector.