Herfst in Holland

Ik kom erachter dat ik nooit in een ander land zou willen wonen dan in Nederland. Het wisselen van de seizoenen is misschien wel het mooiste wat je als mens mee kan maken. Eigenlijk verhuis je vier keer per jaar naar een land met een ander klimaat zonder dat je de koffers moet pakken en aan nieuwe buren moet wennen. Opmerking als dat we leven in een koud kikkerlandje waar het altijd regent wuif ik lachend weg als de grootste onzin die er is. Nederland is helemaal niet nat, met 700 tot 800 millimeter regen is het eerder aan de droge kant dan nat. In het noord Engelse Lake District, waar iedereen roemt over de schoonheid van het landschap regent het drie keer zo veel. Als Nederland nog droger zou worden zou het problematisch worden. In Nederland hebben we zomers die niet te warm zijn en winters die vrijwel nooit belemmerend koud zijn. Daartussenin hebben we de gezellige herfst waarin de temperaturen best wel meevallen en de regen zich beperkt tot regelmatige buien waartussen het goed wandelen is. De lente is helemaal een feest. De hele natuur ontwaakt met een snelheid die je niet voor mogelijk houdt. Mensen gaan op vakantie naar droge gebieden omdat daar de natuur na een regenbui helemaal opfleurt. Dat wordt beschreven als een unieke ervaring, terwijl je dat hier elk jaar meemaakt. Er wordt gesproken over de prachtige natuur in de warme landen, terwijl je hier, als je de A44 doorrijdt richting Den Haag het net is of je in een gigantisch park rondrijdt, met aan weerzijde van de weg de mooiste bomen die je je kunt voorstellen. Jammer dat bijna iedereen meer oog heeft voor de flitsers aan de kant van de weg om geen bekeuring te krijgen dan voor het natuurschoon langs de weg. Best wel dom in een periode dat bijna elke auto een cruise control heeft zodat je helemaal niet op je snelheid hoeft te letten. Het mooie van 4 seizoenen is dat je er helemaal niet op hoeft te wachten. Voordat een seizoen je begint te vervelen zit je al weer in het volgende. Dingen die lang duren worden saai. Dit is ook de reden, dat er het meest gebarbecued wordt op de eerste mooie dagen. Als de zomer te lang duurt blijven die lastige dingen gewoon binnen staan. Seizoenen hebben ook nog een praktisch nut. Zonder seizoenen zouden er ook geen seizoensbloemen zijn. Ieder seizoen zijn eigen beleving. Elke bloem een verhaal over hoe mooi het vroeger was toen je voor het eerst die bloemen zag. De eerste sneeuwklokjes in de lente. Het zomergevoel bij de eerste echte zomerbloemen en nu het warme gevoel van de herfst, met alle warme tinten die je nu in de bloemenwinkel ziet liggen. Je moet de hele wereld rondreizen om mee te maken wat je in Nederland in één jaar beleefd. Ik hou van Holland.