Week van het Respect

Deze week is de week van het respect. Ik ga er vanuit dat er dan wordt bedoeld dat je respect voor anderen moet hebben, of anders gezegd mensen met respect moet behandelen. Maar wat is nu precies respect? In de media hoor je het woord respect regelmatig in omstandigheden waar maar weinig respect te bespeuren valt. Hoe moet ik dat nu opvatten, als ik soms zie dat een groep mensen tijdens een protestdemonstratie met een steen in de hand naar de politie om respect roept. Hebben ze het dan tegen zichzelf of tegen de politie? Eerlijk gezegd zie ik dan bij beide partijen weinig respect. Door een zeer positief woord verkeerd te gebruiken devalueer je dit woord tot een loze leus die alleen weergeeft dat de ander respect voor jou moet hebben en dat je er nooit bij stil hebt gestaan dat je dit ook voor de ander op moet kunnen brengen. Eigenlijk vind ik egoïsme een beter woord bij deze omschrijving. Hoe ga je nu respectvol met deze materie om. Als de gemoederen hoog oplopen, kun je het niemand kwalijk nemen als dat niet altijd overloopt van respect. Het beste is dan om het woord respect in deze omstandigheden niet te gebruiken. Op dat moment toon je respect voor het woord respect en blijft de waarde ervan overeind. Persoonlijk heb ik respect voor mensen die hun werk vanuit een passie uitvoeren. Zelfs als het fout gaat blijft die passie overeind en wordt er een nieuwe manier gevonden het beoogde doel te bereiken. Vorige week was ik bij een grote plantenteler, die duidelijk aangaf dat hij alleen met mensen kon werken die passie voor het vak hadden. Dat er door deze gepassioneerde werknemers, zeker in het begin, soms fouten werden gemaakt nam hij op de koop toe. Was deze man een ploeterende geitenwollen sokken figuur? Integendeel, deze man had een bloeiend modern bedrijf. Een middagje met deze bevlogen teler maakt je zelf ook weer enthousiast voor het vak. Waar ik minder mee heb zijn mensen die denken het goed te doen en naar de ander wijzen als die het minder doet. Ik word blij van mensen die vanuit hun eigen passie een goed voorbeeld willen geven en de andere de tijd gunnen om, eventueel, dit goede voorbeeld op te volgen. In elk vakgebied vindt je deze gepassioneerde vakmensen die trots hun eigen weg gaan. Daarom is er op 8 november ook nog de dag van de stralende beroepen. Stralende beroepen zijn voor mij beroepen waar gepassioneerde ondernemers bezig zijn met het goede voorbeeld te geven. Het maakt dan niet uit of dit de plaatselijke ijsboer is waar mijn kleinzoon steevast naar toe wil, of de gepassioneerde bloemenwinkelier die bij elke bloem een verhaal heeft en tussendoor ook nog even de gebruiksaanwijzing via een leuke anekdote aan je verteld. Ik denk dat dit de essentie is van respect, er niet om vragen, maar je best doen en wel met bescheiden trots ontvangen. Respect.