Beurs van de tegenstrijdigheden.

Twee weken geleden een hele week bezig geweest met de RFHTF (Royal Flora Holland Trade Fair) Deze beurs is voor ons als Summerflowers de belangrijkste beurs van het jaar. Zo net na het seizoen is het een beurs die wordt gevuld met evalueren en vooruitkijken. Tevens is de toekomst van de tuinbouw uitgebreid besproken. Opvallend waren de discussies over de toekomst van de tussenliggende schakels. In hoeverre kun je schakels wegstrepen en wat blijven de schakels die zichzelf staande kunnen houden. Om het een beetje makkelijk te maken, kun je alle schakels wegstrepen, behalve de eerste en de laatste. Omdat dit een beetje te makkelijk is moet er worden nagedacht wie de activiteiten tussen de teler en de bloemist (eerste en laatste schakel) het beste kan behartigen. Bij de telers ligt de voorkeur voor deze activiteiten bij Flora Holland. Deze partij doet het al zo lang dus dat zal wel goed komen. Soms hoor je gedachten als, houdt alles maar bij hetzelfde dan komt het vanzelf goed. Alles bij het zelfde houden in een razendsnel veranderende wereld lijkt me echter niet de manier. Naast onze voorkeurpartij ontstaan er namelijk krachten die snel groeien en bezig zijn de zaken naar zich toe te trekken als onze voorkeurpartij Flora Holland niet snel genoeg acteert. Veel telers zien dit met grote angst tegemoet en denken dat als Flora Holland het niet redt alles verloren is. Hoewel dit niet wenselijk is, zullen er ook na Flora Holland bloemen geteeld en verkocht worden, alleen wordt dit niet meer door Flora Holland gefaciliteerd. Hoewel je als teler wil dat Flora Holland het wel redt, wil dit niet zeggen dat je niet om je heen moet kijken naar de mogelijkheden als het anders loopt. De partijen die nu bezig hun eigen positie in de heftige strijd die nu gaande is bij de tussenliggende schakels veilig te stellen door dingen zelf te gaan regelen, zullen snel sterker worden. Als deze partijen te sterk worden zullen ze niet meer vanzelfsprekend aansluiten bij de op dit moment best wel goede initiatieven van Flora Holland. Het is dus afwachten wie de spin in het web wordt, waar hopelijk na deze machtstrijd alle andere partijen zich bij zullen aansluiten. Het is op dit moment een strijd tussen de gevestigde orde (Flora Holland) en de nieuwe partijen vanuit de handel. Hoewel de meningen verdeeld zijn over wie er moet winnen, in beide gevallen krijgen we een systeem dat vanuit de bloemenwereld wordt geregeld. Optie drie is minder. Hoe blij worden we als we het met z’n allen niet georganiseerd krijgen en een partij als Amazon laat zijn oog op onze mooie sierteeltsector vallen en een paar miljard uit de kontzak trekt en in één keer de hele toko overneemt. Op dat moment hebben we pas een echt probleem, want zodra de monopoly binnen is willen de aandeelhouders meer geld zien en  hebben we geen alternatief meer om deze eis de weigeren. Telers, als jullie willen dat Flora Holland een rol blijft spelen, steun deze partij of jaag hem zelfs op om snel de goede dingen te doen en ga niet aan de rem hangen als er iets een beetje te snel veranderd. Op dit dingetje na was de beurs trouwens één en al optimisme, iedereen had er weer zin in. Als de eerste schakel de laatste blijft informeren en inspireren gaat het vast helemaal goed komen.