Oud is Goud.

Arrangementen Geertje Stienstra, fotografie Fred Roest voor florist magazine De Pook, editie 4 – 2017, arrangementen, vergeten bloemen arrangementen

De weken van de lijstjes zijn weer begonnen. Na de nacht van de popmuziek, met alleen oude liedjes is er nu op bijna elke radiozender ( behalve Skyradio) een beste liedjes lijst te horen. Net als bij de nacht van de popmuziek zijn dit meestal oude nummers waar mensen herinneringen aan hebben. Zelf de kerstliedjes van Skyradio zijn bijna allemaal oud. Misschien heb ik het gemist en heeft ook deze zender een beste kerstliedjes lijst. Opvallend is dat we altijd maar horen dat alles nieuw moet zijn, terwijl de oude liedjes steevast op de meeste luisteraars kunnen rekenen. Nu ben ik de laatste die tegen vernieuwing is. Ik denk dat dit goed is, want als er geen vernieuwing zou zijn geweest, gingen we nu nog met paard en wagen naar de stad. Toch betekent nieuwe dingen omarmen niet dat je alle oude dingen niet meer goed vindt. Je vindt nergens zoveel mooie nieuwe en dure auto’s dan bij oldtimer festivals. Het lijkt erop dat hoe sneller de wereld gaat hoe meer aandacht er komt voor dingen uit het verleden. Noem het nostalgisch of oubollig, je ziet het gebeuren. Sommigen noemen het afzetten tegen de snelle ontwikkelingen. Ik denk dat het meer het zoeken naar evenwicht is. De nieuwe tijd gaat door. De digitalisering is niet meer weg te denken. Onderdelen van de oldtimers worden vrijwel altijd via internet gevonden. Er zijn tal van moderne bedrijven die dit zien en hun dienstverlening inzetten om de mensen die in het verleden hun rust vinden hierbij in de supersnelle wereld van webshops te ontzorgen en te regelen dat net dat ene onderdeeltje van die oldtimer dat nog miste om de restauratie compleet te maken, na twee dagen toch nog ingebouwd kan worden. In de bloemen is het eigenlijk precies hetzelfde. Hoewel we volop genieten van het grote nieuwe sortiment, geeft juist dat ene oude bloemetje de gespreksstof. Weet je nog van vroeger, toen je alleen maar een veldboeket kon kopen. Toen zaten die bloemen er ook al in. De oude bloemen worden weer op kleine schaal geteeld. Ze hebben alle aandacht in de moderne bloemenbladen. Als de vraag groter wordt, zal het nog moeilijk worden om zoveel te kunnen telen om voor elke nostalgische levensgenieter een mooi veldboeket in de winkel te krijgen. Waarschijnlijk kan dit alleen als we voor deze mooie oude producten de nieuwe moderne verhandeling technieken gebruiken. Als vers de norm is, moet er geen tijd gaan zitten in de keten. De bloemen moeten als het ware al verkocht zijn voordat ze worden geoogst. Volgens mij kan dit alleen met moderne techniek. Ik hoop dat de telers van deze mooie bloemen inzien dat de nostalgie van de vergeten bloemen is gebaat bij een snelle en digitale handelsketen. Oud is goud, maar wel met de moderne technieken. Ook de nacht van de popmuziek zit vol met moderne techniek, om de oude liedjes zo goed mogelijk de huiskamer in te krijgen.