Serious Request.

Deze week is alle aandacht voor Serious Request. Dit jaarlijkse evenement zorgt voor een saamhorigheid die zijn weerga niet kent. Toch was er vorig jaar de tendens in de pers dat het dit jaar wel eens minder zou gaan worden, omdat de mensen uitgekeken raken op dit niet meer zo nieuwe concept. Waar deze informatie vandaan kwam is me nooit helemaal duidelijk geworden, maar er moet toch nieuws zijn. Toen Serious Request toch een succes werd, kwam dit niet door de actie voor het Rode Kruis, maar door de jongen Tijn, die nagels ging lakken. Tijn had het noodlijdende Serious Request gered was er in de pers te lezen. Mooie manier van de pers om toe te geven dat ze geen gelijk hadden dat Serious Request zijn beste tijd had gehad, maar nog een beetje hun gelijk wilde halen over de rug van een zieke jongen. Neemt niet weg dat de actie van Tijn geweldig was en dat deze actie misschien echt wel het evenement de boost heeft gegeven die het misschien wel nodig had. Toch had Tijn dit nooit kunnen doen als Serious Request niet had bestaan. Dit jaar is de pers erg stil met de negatieve uitingen. Je weet het tenslotte maar nooit. President Trump had volgens de pers ook geen enkele kans om de verkiezingen te winnen. Misschien moet de pers zich bezig gaan houden met het verslaan van de dingen die gebeuren en zich niet de rol van opiniepeiler en toekomst voorspeller toe te eigenen. Dit jaar is de actie voor het herenigen van families. Hiermee wordt niet bedoeld het naar Nederland halen van de kinderen van hier gestrande asielzoekers, maar het weer bij elkaar brengen van ouders en kinderen die elkaar in allerlei noodsituaties zijn kwijtgeraakt. De vermiste kinderen worden opgespoord en waar mogelijk weer in contact gebracht met hun ouders. Hoe oubollig Serious Request misschien is of gaat worden, op geen enkele andere manier is het gelukt om zo veel mensen alleen maar te laten nadenken over deze materie. Je moet er toch niet aan denken dat je niet weet waar je kinderen zijn. Nog erger, dat je als kind niet weet waar je ouders zijn. Door acties als deze wordt voorkomen dat hele generaties kapot gaan en ontsporen. Dit soort acties voorkomen erg veel problemen die veel verder in de toekomst gaan dan alleen deze generatie. Het is misschien een heel circus en het is misschien voornamelijk erg gezellig als het weer een beetje meewerkt, maar het werkt wel. Dit sluit goed aan bij de tijdsgeest. Als het leuk is werkt het. Leuk lijkt het nieuwe nuttig. Als een actie niet leuk genoeg is om aandacht te trekken zal het ook niet werken. Het leuke van Serious Request is dat ze altijd de radio en TV halen. Hoe dat precies komt, ik probeer het al jaren, laat ik aan het inlevingsvermogen van de lezer over. Hoe dan ook, het geluk dat je beleeft door iets te geven, overtreft vrijwel altijd het geluk dat je hebt wanneer je iets krijgt. Dus niet nadenken over strijkstokken en andere smoezen om niets te hoeven doen. Gun jezelf het geluksmoment van een haalbare gift. Ik wens Serious Request alle succes van de wereld toe.