Festival seizoen…

Blog-week-25-2018

Het festival seizoen is weer aangebroken. Overal worden er Muziekfestivals georganiseerd en dat is echt een teken dat het zomer is in Nederland. Het festivalseizoen voor de bloemen werd ingeluid door het Aalsmeer Flower Festival. Op twee prominente plaatsen in Aalsmeer werden afgelopen weekend de bloemen van de wereld getoond. Wij als Summerflowers dragen daar graag ons steentje aan bij door ongeveer 50 soorten bloemen te sponsoren. Met deze manier van steunen willen we laten zien hoeveel mooie andere bloemen er op de wereld te koop zijn. De hang naar leuke dingen (soms dingen van vroeger) groeit alleen maar. Nog mooier worden ze als er ook nog eens een verhaal bij zit. Een tijdje terug las ik een verhaal van een Amerikaan die op eBay allemaal dingetjes gekocht had voor 50 cent per stuk. Dit waren zomaar dingen die mensen tegen elk aannemelijk bod kwijt wilde, vaak ook gratis af te halen.  Toen hij 1000 items had schreef hij over elk ding een verhaaltje. Van de geschiedenis of een bepaalde anekdote en zetten al deze dingen weer te koop voor 50 dollar. Binnen twee dagen was 95% verkocht. Het gaat dus om het verhaal als je mensen wil inspireren. Het vertellen waar iets vandaan komt, vertellen wat je er mee kan en vooral vertellen hoe je van een product (b.v. bloemen) gelukkig kan worden. Wij zijn dat helemaal niet gewent. We zijn zelfs gewent om dit gewoon niet te geloven en denken dat de prijs bepalend is of iemand iets koopt of niet. Omdat dit het rendement onder druk zet, moet er harder gewerkt worden en hebben we dus helemaal geen tijd om die verhalen te vertellen. Omdat zonder een verhaal de prijs wel belangrijker is, wordt dit effect alleen nog maar versterkt. Wie begint er dan met het vertellen van de verhalen? Natuurlijk, wij geven de verhalen bij de bloem op onze site zomaar cadeau. Iedereen kan hier zomaar gebruik van maken. Je hebt dus helemaal geen tijd nodig om die verhalen te schrijven omdat je ze zo kan pakken. Probleem is dat een bloemen teler het altijd druk heeft als er iets te vertellen valt. Je hebt dan dus wel een verhaal, maar geen tijd om het te vertellen. Hier komt nu het nut van een Festival als het Aalsmeer Flower Festival om de hoek kijken. Talloze arrangeurs maken hier hun eigen creatie van de meest uiteenlopende bloemen. Er worden verhalen verteld en anders dan bij een gewone bloemententoonstelling is er van alles omheen te beleven die het de mensen naar hun zin maken. Deze totaalbeleving zorgt er voor dat de bloemen worden geassocieerd met een geluksmoment. Geluksmomenten worden onthouden, dus ook de bloemen. Hoewel het afgelopen weekend ook het Pinkpop weekend was (hier wordt ik ook best wel gelukkig van) heeft de bloementeler bloemenfestivals nodig om het verhaal vertelt te krijgen waar deze zelf geen tijd voor heeft of maakt. Omdat het verhaal van de festivals veel langer is uitgevallen, heb ik niet eens meer ruimte voor het onderwerp waarover ik ook wilde schrijven n.l. de ”poetsvrouwendag” die in België op 20 juni wordt gevierd. Ik denk dat ik hier een andere keer wel op terug kom, want ik vind alleen de naam al geweldig en een eigen verhaal waard.