Zomerbloemen en eten……

Blog-week-27-2018

Afgelopen weekend ben ik een weekendje weg geweest. Even op visite op de camping bij familie. Op deze camping staan bijna alleen mensen die er een heel seizoen hun caravan hebben staan en er eigenlijk een tweede huis bewonen gedurende de zomerperiode van begin april tot eind september. Het grote verschil tussen de camping waar de mensen lang vertoeven en die waar je voor een paar weken staat, zijn de bloemen. Bij elke tent staan bakken met bloeiende tuinplanten en op vrijwel elk tafeltje staat een bosje bloemen. Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij vertellen dat er nog al wat kunstbloemen tussen stonden, omdat veel van deze mensen hier alleen in het weekend komen, omdat ze door de weeks aan het werk zijn. Echte bloemen lijkt dan wel wat lastig. Neemt niet weg dat bloemen voor gezelligheid zorgen ook in de zomer. Zeker 4 jaar geleden heb ik eens een emmer zonnebloemen meegenomen om op de camping uit te delen. Dit was de eerste en de laatste keer, maar ik ben nog steeds de man van de zonnebloemen. Bloemen doen iets met mensen. Ze hebben mij alleen maar onthouden omdat ik bloemen bij me had en natuurlijk ook een beetje omdat ik ze ook heb weggegeven. Wel heb ik later nog regelmatig zonnebloemen op het veldje gezien. Deze hadden ze gewoon gekocht op de markt, in de bloemenwinkel of misschien wel in de supermarkt. Zomaar een keertje bloemen meenemen zorgt er dus voor dat mensen zelf bloemen gaan kopen. In de avond gingen we uit eten in een leuk tentje in de stad. Op de tafel stonden natuurlijk bloemen. Op deze tafels stonden allemaal seizoensbloemen. Een zonnebloem, een Lysimachia, een Allium, maar ook een Monarda. De Monarda is de bergamotplant. Deze plant is een van de ingrediënten voor de welbekende Earl Grey thee.  Als je een beetje over het blaadje wrijft komt deze geur je tegemoet. Natuurlijk kon ik het niet laten om even aan de serveerster te vragen of ze deze thee wel eens dronk. Blijkbaar drinkt elke vrouw dit weleens, dus zij ook. Op dat moment heb je direct een gesprek over eten en  bloemen, want er stond in het vaasje ook nog een Carthamus tinctoris, ook wel de verfbloem genoemd, omdat van deze bloemen kleurstoffen worden gemaakt. Op de heenweg waren we over een bospad gelopen waar een hele bloemenwinkel stond te bloeien. De wilde hersthooi (Hypericum), de geneeskrachtige mariadistel, en het boerenwormkruid. Al deze bloemen zijn de voorouders van veel bloemen in de bloemenwinkel. Ondanks dat ik een weekend vrij had heb ik een complete bloemencursus gevolgd, door alleen maar een beetje om me heen te kijken. Ik heb ook een beetje een bloemencursus gegeven door een beetje met een serveerster te praten over zomerbloemen. Ik heb wel eens een buitenlands reisverslag gelezen dat minder spannend was, terwijl mijn reisdoel gewoon in de omgeving van Utrecht was. Natuurlijk kun je de Utrechtse heuvelrug niet echt stadsgebied noemen, maar het is nu ook weer niet de wereld uit. Als je gewoon je ogen open houdt en een beetje oplet, wonen we in het mooiste land van de wereld.