Beetje struikelend de zomer door

Blog-week-31-2018

Voor de meeste is het wel bekent dat ik naast mijn werkzaamheden voor Summerflowers ook nog mijn werk heb als bedrijfs- en teeltadviseur. Eigenlijk is het zo dat ik naast mijn werk als adviseur de zaken regel voor Summerflowers. Summerflowers is echter een zo groot deel van mijn dagelijkse leven geworden, dat ik eigenlijk niet meer weet wat de grootste hap is. Op zich niet zo belangrijk, omdat ze beide alle aandacht vragen. Voor de zomerbloemen is de zomer natuurlijk een zeer belangrijke periode. De bloementelers hebben het extreem druk met oogsten en zorgen dat de bloemen ook nog eens verkocht kunnen worden. In die drukke periode kom ik dan bijna elke twee weken weer vragen om bloemen voor de een of andere tentoonstelling of corso. Niet dat dit sponsoren van bloemen voor de telers een probleem is, want dit doen ze graag voor hun product. Als ze hun producten niet laten zien kunnen wij ze niet helpen om ze beter bekent te laten worden. Het grootste probleem is dat ze het even tussen de bedrijven door moeten regelen. Vaak moet er dan een fustje per soort naar een andere locatie gestuurd worden dan gewoon en dat vraagt extra aandacht. De bloemen moeten klaar gezet worden, de vervoerder moet goed op de hoogte gebracht worden en deze moet dan ook nog eens doen wat ze belooft. Regelmatig gaat dit toch net op het laatste moment fout. Of de teler vergeet de bloemen klaar te zetten of de vervoerder vergeet ze mee te nemen. Soms zet de vervoerder het op de verkeerde plek neer zodat het wel door de teler is geleverd, maar niet op de juiste plek is aangekomen. Dit veroorzaakt stress bij de teler, de vervoerder en degene die op de bloemen zit te wachten. Dit veroorzaakt ook stress bij ondergetekende. Al deze zaken lopen namelijk langs mij. Het is zelfs als het helemaal goed gaat elke presentatie weer spannend of het helemaal goed komt. De meeste keren komt het uiteindelijk allemaal op zijn pootjes terecht. Naast dit regelen ben ik dus ook teeltadviseur. Op zich is de zomer niet helemaal heftig, want de teler heeft het druk en er kan op dit moment weinig bijgestuurd worden. Alles is gedaan en als er iets fout gaat, dan komt het door omstandigheden waar je als teler geen invloed hebt, of door fouten die in het verleden gemaakt zijn. Weinig aan de hand dus. Toch is het voor een kweker erg lastig om snel op fouten te reageren als je het al erg druk hebt. Zelfs als je er niets aan kunt doen blijft de frustratie dat het fout is gegaan. Op dat moment ben je als adviseur het luisterende oor en probeer je alles zo veel mogelijk te relativeren. Natuurlijk reken je het jezelf ook aan dat het fout heeft kunnen gaan en ga je bij jezelf te raden of het probleem te voorkomen zou zijn geweest. Kortom, het is eigenlijk een heel mooie tijd van het jaar, maar het moet wel nu gebeuren. Het is een zeer mooie periode om lekker buiten bezig te zijn, maar het voelt soms een beetje als struikelen. Je valt eigenlijk niet, maar je moet wel blijven opletten. Ik heb dan wel het geluk dat ik, in tegensteling tot de kwekers, in de zomer nog even op vakantie kan. Al struikelend ben ik dus best een tevreden mens.