Bloemen, bloemen , bloementelers

Blog-week-39-2018

Afgelopen weekend hebben de bloemen van Summerflowers op twee zeer belangrijk podia gestaan. De bloemen waren te zien op de Belgische Landcommanderij Alden Biesen, waar het door Fleur Creatief georganiseerde jaarlijkse Fleuramour werd gehouden. Dit staaltje van samenwerking van arrangeurs trekt jaarlijks een grote hoeveelheid mensen die van bloemen en de creaties willen genieten. Een belangrijk onderdeel van deze bloemenuiting is de z.g. Hoedjesdag. Dit is een presentatie van allerlei verschillende hoedjes die gemaakt zijn met bloemen. Elke arrangeur die aan Fleuramour meewerkt, heeft wel een aantal hoedjes in de race. De winnaar van deze op de catwalk uitgevochten wedstrijd kan het hele jaar met de eer pronken. Ook op Kasteel Groeneveld in Baarn was het een kleurenpracht. Op Kasteel Groeneveld is de bloemsierkunst gecombineerd met echte kunst. Het z.g. Bloemkunst Festival is bijna twee weken te zien geweest op deze historische locatie. Hoewel minder bekent, is de potentie van dit festival groot. Eigenlijk vindt iedereen die hier is geweest deze combinatie een succes. De kwaliteit van de bloemwerken is buitengewoon en het getoonde sortiment is zeer uitgebreid. Het is belangrijk dat dit soort presentaties van de bloemsierkunst nog meer bekent wordt bij zowel de bloemist als bij de telers van al deze mooie bloemen. Het is natuurlijk vreemd dat de telers zo weinig te zien zijn op deze evenementen. Vreemd dat de telers, die altijd vol trots over hun producten praten, niet makkelijk gaan kijken naar wat de arrangeurs met hun bloemen kunnen laten zien. Ik denk dat de trots voor hun producten alleen nog maar groter kan worden, als ze zien hoe mooi het eindresultaat is. Ik roep dus de telers van alle soorten bloemen op om zo veel mogelijk de bloemen te laten zien en ook te komen kijken naar het eindresultaat. Wat bijna nog belangrijker is, is dat  telers gaan praten met de bloemist. Deze week tijdens een door Summerflowers georganiseerde telersexcursie voor bloemisten, zijn gesprekken gevoerd tussen telers en de bloemisten die de bloemen moeten verkopen aan de consument. Nog steeds blijkt uit deze bijeenkomsten dat de bloemisten en de telers in twee totaal verschillende werelden leven. Toen een teler zij dat hij kromme stelen weggooide, wilden alle bloemisten deze takken hebben. Zij hadden deze liever dan de rechte takken. Betere communicatie blijft dus een groot aandachtspunt, als we de consument willen laten genieten van de mooie bloemen die onze telers produceren. Ik denk dat hiervoor zowel de bloemist als de teler meer zijn best zal moeten gaan doen.