Eindelijk najaar..

Blog-week-44-2018

Gelukkig is de zomer voorbij. Steeds maar weer dat mooie weer gaat eigenlijk best wel vervelen. We zijn nu in een periode dat je niet meer opkijkt van een buitje en een beetje kou. Hoewel er nog wel wat gewassen op het veld staan, schrik je niet meer van een stormachtige weersvoorspelling. Het najaar is eigenlijk een heel mooi jaargetijde. Je bent niet meer teleurgesteld als het een keer geen mooi weer is, maar blij als het een keer wel mooi is. In september had je als teler pech als een storm je gewas vernietigde, in oktober ben je blij dat je het geluk hebt dat dit niet gebeurt. Natuurlijk is dit een bloemtellersversie van het half volle of half lege glas verhaal. Toch geeft het een mate van rust dat niet elke verkeerde weersvoorspelling je van je nachtrust berooft. Het najaar is voor de teler van zomerbloemen de afsluiting van een hele drukke periode. Een periode die in een jaar als 2018 met zijn uitzonderlijke hete en droge zomer zeer belastend is geweest. Hoewel de resultaten van de seizoensbloemen telers met hele slechte tot zelfs hele goede resultaten, ronduit grillig genoemd mogen worden, is iedereen blij met de rust van het najaar. De tijd krijgen om in de avond thuis koffie te drinken omdat het nu buiten te donker is om te werken. Het najaar is natuurlijk niet zonder werk. Er moeten veel zaken worden afgehandeld en er wordt al weer volop nagedacht over het volgende teeltjaar. Toch geeft het wegvallen van de acute druk vooral veel rust. Naast rustgevend is het najaar ook mooi. De natuur spreekt tot de verbeelding. Als je nu in de ochtend door de polder rijdt en je ziet de mistflarden over de weilanden, dan ervaar je het Nederlandse landschap in zijn volle schoonheid. De kleuren van de bomen die nu zo inspirerend Indian Summer wordt genoemd, samen met de relaxt fluitende vogels, die blij zijn eindelijk van het hongerige kroost verlost te zijn, geeft een moment van rust dat ik koester. Op een moment als dat zit ik wel eens te denken aan de term poldermodel. Hoewel deze term in de laatste tien jaar zowel positief als negatief is gebruikt, kan ik dan alleen positieve dingen in dit plaatje zien. De rust van het najaar geeft je de tijd om echt goed na te denken over de toekomst. Het leuke is dat deze toekomst niet morgen is, maar het volgende seizoen. Strategische gedachten laten zich niet meer afleiden door de vraag of de beregenings-haspel nu direct of pas morgenochtend vroeg verzet moet worden. Welke dingen gingen er dit jaar fout, had ik hier iets aan kunnen doen, welke zaken waren incidenteel en waar moet ik in het volgende seizoen rekening mee houden. Allemaal vragen die moeten worden beantwoord, maar niet vandaag. Om deze gemoedsrust te illustreren is er nog steeds de keus uit een groot sortiment seizoensbloemen, met zowel heldere als echte herfstkleuren. Hoewel de teler nu rust heeft, wil dat natuurlijk niet zeggen dat er in het najaar niets gebeurt. Dat is nu net het verschil tussen druk hebben en druk voelen.