Zomertijd

Blog-week-43-2018

Na een eindeloze berichtgeving over de dividendbelasting, waar deze naar mijn idee alleen maar werd gebruikt door de oppositie om het kabinet aan te vallen en waar heel Nederland, zonder zich in de materie te verdiepen een mening over had, verheugde ik me al op de gebruikelijke pieten discussie. Dat is tenminste duidelijk. Een groep extremisten gaat op de vuist om de pieten af te schaffen en een andere groep extremisten gaat hier vol tegenin. Gevolg is dat er geen echte discussie kan ontstaat en de extremisten met volle steun van de journalistiek, jaren achtereen de blijkbaar niet met echt nieuws te vullen kranten vol kan krijgen. Net toen ik de berichtgeving hierover weer een beetje aan het volgen was, kwam er een nieuwsconcurrent om de hoek kijken. De Zomertijd. Hoewel de zomertijd deze week voorbij is, is deze nog nooit zoveel in het nieuws geweest als nu. Blijkbaar heeft iemand verzonnen dat het hele volk last heeft van het verzetten van de tijd. Nu geloof ik direct dat er mensen zijn die er last van hebben, maar dit gaat zeker niet om het grootste deel van de bevolking. Neemt niet weg dat de discussie op gang is. Een deel van de mensen wil de zomertijd als gewone tijd gaan aanhouden. Het is dan in de winter ook iets langer licht in de avond en in de zomer zijn die lange avonden ook best leuk. Ik heb nog niemand van deze zomertijd liefhebbers horen vertellen dat het in de winter dan pas om half tien in de ochtend licht wordt. Niemand realiseert zich blijkbaar dat alle mensen die in de winter buiten moeten werken dan pas om half tien kunnen beginnen. De huidige wintertijd was voor 1977 de normale tijd. Het verzetten van de tijd is verzonnen om energie te besparen en om lekker lange zomeravonden te hebben. Er is gekozen voor verzetten, omdat als je de hele tijd zou omgooien, het in de winter zo laat licht zou zijn. De voorstanders van de wintertijd als gangbare tijd hebben dan mijn voorkeur. De periode voor 1977 waren in mijn belevenis ook best uit te houden. Ik zou voorstander zijn van, in de ochtend een uur eerder licht en in de avond een uur later donker. Eigenlijk hoort deze discussie over de zomer en wintertijd een beetje meer thuis in de komkommertijd. Wat mij het meest verrast is dat een Europese Unie dit blijkbaar belangrijk genoeg vind om zich hiermee bezig te houden. Een Europese Unie die mede verantwoordelijk is voor de nu al meer dan 70 jaar durende vrede in Europa, heeft echt niets anders te doen dan zich te bemoeien met het verzetten van de tijd? Ik hoop dat de komende jaren weer besteed gaan worden aan zaken die er echt toe doen, zoals bv. een haalbare regelgeving voor de bloementelers, zodat deze niet meer verplicht zijn om dure vervuilende chemie te gebruiken, omdat door de dure aanvragen, de huis, tuin en keuken middeltjes niet meer zijn toegestaan. Of het nu zomer of wintertijd wordt, ik weet dat de telers van seizoensbloemen hun uiterste best doen om een zo gezond en duurzaam mogelijk product te telen en dat de verregaande regelgeving dit voor hen erg lastig maakt.