Energie en CO2

Blog week 47 2018

Het energiegebruik houdt ons allemaal bezig. Hoeveel gebruiken we per eenheid product of hoeveel CO2 uitstoot voorkomen we door deze zelf te gebruiken in onze gewassen. De belangrijkste voedingsstof van een plant is CO2. Als de planten goed groeien wordt de CO2 in de plant opgeslagen en vastgelegd. Dit is ook de reden dat koolstof die de bomen langs de weg in de vorm van CO2 opnemen hout kunnen maken. Bij deze bomen langs de weg viel me deze week op dat ze ook reageren op het licht van de lantarenpalen. Op het stukje A44 van Burgerveen tot Sassenheim zijn als een van de eerste stukken snelweg in Nederland al meer dan 5 jaar LED Lampen gemonteerd. Langs deze weg staan populieren die inmiddels de armaturen bijna opgeslokt hebben. In de schemer reed ik op deze weg toen het me opviel dat de bomen die bij de lichten stonden veel groter en zwaarder water dan de bomen ernaast. Ook waren alleen aan deze bomen en zelfs alleen aan de kant van de lichtmasten nog groene bladeren te zien. Over de hoeveelheid CO2 waar het hier om gaat heb ik geen enkel idee, maar een deel van de CO2 die wordt gebruikt om deze energiezuinige lampen te laten branden wordt hier direct weer vastgelegd door de bomen die hierdoor beter en sneller groeien. Eigenlijk gaat de CO2 die door de bomen, als gevolg van de belichting extra wordt opgenomen, af van de CO2 die wordt uitgestoten door de centrale die de elektriciteit opwekt. Dit maakt eigenlijk het gebruik van LED lampen voor straatverlichting nog energiezuiniger. Deze lampen worden in de tuinbouw vooral toegepast om geen energie te aan warmte te verliezen. Gewone lampen geven te veel warmte, die soms overbodig is. Zonder deze verloren warmte (LED) licht geven is dus veel effectiever. Hoewel het best een interessant gegeven is ben ik bang dat nu de eerste lezers afhaken. Wat ik eigenlijk met dit verhaal wil zeggen is dat er overal om ons heen interessante dingen te zien zijn. Als er die dag geen file op de A44 had gestaan was het me nooit opgevallen. Als je je ogen open houdt, is er altijd en overal iets leuks te zien. Langs ditzelfde stukje snelweg staat al jaren een perceel lavendel. Zeker met de warmte van deze zomer waan je je dan in de Provence. Een beetje fantasie is dan wel vereist, maar als je je er de tijd voor gunt heeft iedereen die. Veel van onze snijbloemen zijn ooit door iemand, die zijn ogen open had tijdens een wandeling, in de natuur gevonden. Bij elke wandeling in binnen en buitenland loop je eigenlijk door een potentiele kraamkamer van de seizoensbloemen teelt. Dit is ook het leuke van de verhaaltjes die we op onze site laten zien. Hier staat vrijwel altijd de herkomst van een bloem. Zelfs op vakantie kun je dan tijdens een natuurwandeling nog meer genieten van de bloemen die je in Nederland ooit in de bloemenwinkel hebt gekocht.