Water-kou

summerflowers-blog-week 49-2018

Voor het eerst heb ik de afgelopen weken weer eens mijn winterjas aangehad. Hoewel ik de kou helemaal niet zo erg vind, hoort bij een beetje kou ook goede kleding aanhebben. Wat mij opviel was dat veel mensen het koud hadden en dan zeiden dat het water-kou was. Nu heb ik geen idee wat het verschil is tussen gewoon koud en water kou. Het was regelmatig ongeveer 4°C en dat is naar mijn weten gewoon koud. Als het bij die temperatuur hard waait, is het nog veel kouder. Zouden ze dit dan wind-kou noemen? Als de zon niet schijnt is het altijd veel kouder dan wanneer dit wel het geval is. Waarschijnlijk is dit bewolkings-kou. Bij water-kou heb ik het idee dat de kou dan weer uit de lucht is als het even heeft geregend. Regenen doet het alleen heel weinig. Steeds wordt er wel wat regen voorspelt, maar het valt bijna nergens. Eigenlijk is het in het hele land nog gewoon vreselijk droog. Zo droog zelfs dat hele woonwijken weg dreigen te zakken, omdat de grondwaterstand te ver zakt, waardoor de houten palen die onder water moeten blijven gaan rotten. Hoewel ik er zelf geen last van heb, mijn huis heeft geen palen, want ik woon eigenlijk bijna in duin, kan ik me voorstellen dat iedereen een beetje het gevoel kan begrijpen dat de mensen in Groningen ervaren. Het lastige is dat je erg moeilijk iemand de schuld kan geven dat het dit jaar niet regent in Nederland. Ondanks dat we het niet leuk vinden dat het te droog is, hoor je eigenlijk mensen alleen maar klagen als het eens een paar keer wel een beetje nat is. Zelfs in onze eigen branche hebben de meeste mensen nu even geen behoefte aan regen. Er moeten planten gerooid en geplant worden en dit gaat veel beter als het droog is. We hebben ook liever geen natte winter, omdat dat weer slecht is voor de gezondheid van de planten die in de winter in de grond blijven zitten. Een natte winter maakt ook dat er in het voorjaar later kan worden gestart met de werkzaamheden. Kortom iedereen weet dat het te droog is, maar niemand heeft een plekje wanneer het zou mogen regenen. De essentie van dit verhaal is eigenlijk dat we allemaal wel zien wat er voor de lange termijn het beste zou zijn, maar dat dit niet ten koste mag gaan van de korte termijn belangen. Toch moet je soms het water-kou en zelfs de onhandige regenbuien als het niet uitkomt voor lief nemen en blij zijn dat na deze lastige periode er wel een groot probleem is opgelost. Regeren is nog altijd verder vooruit kijken dan vandaag. Misschien krijg de term water-kou als je er beter over nadenkt wel een diepere betekenis.