Winter 2018/2019

summerflowers-winter-18-19

De winter in de bloemenwinkel is zowel een mooie als een lastige periode. Voor de kerst is het vreselijk druk met alle voorbereidingen voor de feestdagen. De kerststukken vliegen de deur uit. In deze kerststukken zitten steeds vaker bloemen verwerkt. Naast het sfeervolle groen kun je de kunstwerken naast de kerstballen ook goed verrijken met bloemen als Amaryllis, maar ook de kleine variant hiervan, de Sonatini. Een belangrijke toevoeging is natuurlijk de Helleborus. De Helleborus heb je naast de variant op de potjes voor de kerst ook als snijbloem. Besheesters als Ilex zijn er nu in meerdere kleuren zodat wat meer variatie mogelijk is. Een belangrijke bloem is in december ook de Hyacint. Deze bolbloem is in steeds betere kwaliteit op de markt en zal dus niet snel vervelen. Wat niet bij iedereen bekent is, is dat je deze bloemen, als het niet vriest ook gerust buiten op de terrastafel kunt zetten. Steeds meer variatie is er ook bij de Narcissen. Deze echte winterbloeier is er al vroeg in vele kleuren en vormen. Na de kerst lijkt het moeilijker om de bloemenwinkel interessant te houden. Dit ligt waarschijnlijk meer aan de consument dan aan de beschikbare bloemen in deze periode. Natuurlijk ben je als bloemist bezig om de plek van de kerstboom ingevuld te krijgen met mooie grote groene planten. Als de klant dan toch in de winkel is heeft hij hiernaast wel de keus uit een groot sortiment bloemen uit binnen en buitenland. De Nederlandse telers zitten niet meer stil in de winter. Vanuit de kassen komen naast de bekende bolbloemen als tulpen, narcissen, hyacinten en blauwe druifjes ook veel andere snijbloemen. Een mooi voorbeeld is de Campanula medium. Deze dankbare grootbloemige Campanula is er in de kleuren blauw, roze en wit en uitermate houdbaar. Normale winterbloemen vanuit Nederland zijn de Anemoon en Ranonkel. Vooral de Ranonkel is vanwege zijn luxe uitstraling zeer geschikt voor het wat duurdere bloemwerk. Zoals al eerder aangegeven is het hele jaar door mooie grootbloemige oranje Asclepias Beatrix jaarrond beschikbaar. Ditzelfde geldt voor een vrij groot sortiment Astilbe. Deze kleurige pluimen doen het vooral goed in het wat strakker gebonden boeket. Gebruik deze bloemen nooit als blikvangen ver boven een boeket uit en haal zo veel mogelijk de grote bladeren van de steel. Voor de bruidsmarkt zijn vooral de witte Astilbe Washington en de zachtroze Astilbe Europa zeer geschikt. Omdat bij deze varianten de hele bloem-aar in één keer bloeit, doen ze het uitermate goed in een bruidsboeket. Doordat ze altijd beschikbaar zijn kunnen ze als standaard voor deze toepassing worden aangeboden. De kunst is om de consument de winkel in te lokken met mooie dingen.  Zorg dus altijd voor iets moois en vers in de etalage. Laat zien dat het in de winter ook de moeite waard is om eens de bloemenwinkel binnen te lopen. Bloemen houden nog steeds van mensen