De eerste zomerbloemen..

Summerflowers blog week 5

Het seizoen is begonnen. Hoewel er al vrij lang tulpen op de markt zijn, komt het sortiment in de bolbloemen nu pas echt op gang. In de winkel zie je vanaf nu bijna het hele sortiment bolbloemen liggen. Zo een maand na de feestdagen zijn we er eigenlijk wel weer aan toe. Bloemen die ons het gevoel van voorjaar, van nieuw leven geven. Dit maakt Nederland ook zo mooi. Stel je toch eens voor het er geen seizoenen waren. Hoe kun je dan nog praten over seizoensbloemen. Het hele jaar zomer klinkt leuk, maar ik zou er niet aan moeten denken. Nooit meer die eerste sneeuw of de eerste scheutjes van de sneeuwklokjes die weer boven de grond komen. Hoewel de winter nog lang niet is afgelopen, ruik je het nieuwe seizoen al bijna. Zelf leef ik helemaal met de seizoenen mee. Ik ben blij als het kouder en donkerder wordt en blij als de dagen weer gaan lengen. In de tussenliggende periode geniet ik van lange winteravonden binnen en in de zomer van de lange avonden buiten in de tuin. In een land zonder seizoen zijn er ook seizoensbloemen. Dit zijn bloemen die in alleen in een bepaalde periode van het jaar bloeien. Waarschijnlijk omdat er alleen in die periode insecten zijn die ze kunnen bevruchten, maar nooit zijn de herinneringen die bij die bloemen horen zo specifiek als de seizoenen in Nederland. Nu is het wel zo dat er over de hele wereld Nederlanders wonen. Deze Nederlanders hebben, zelfs als ze in een land zonder duidelijke seizoenen wonen, nog wel de herinnering aan deze typisch Nederlandse seizoenbeleving. Hierbij komt het nut van de seizoensbloemen om de hoek kijken. In een land met seizoenen zijn de dan bloeiende bloemen de bevestiging dat er weer een nieuw seizoen aanbreekt. In een land zonder deze seizoenen worden bloemen gebruikt om je er aan te helpen herinneren dat er seizoenen zijn. Deze bloemen brengen bij deze consumenten seizoenbelevingen teweeg die ze doen denken aan situaties die in het verleden hebben plaatsgevonden. Eigenlijk is het dan helemaal niet belangrijk of de bloemen precies in het goede seizoen bloeien. Waarom zou je de ene week geen voorjaar gevoel teweeg kunnen brengen en een week later een mooie bloem kopen die je doet denken aan de mooie herfst gebeurtenis. Op dat moment maakt niet het seizoen de bloemen, maar de bloemen het seizoen. Blijft een feit dat bloemen vooral emotie zijn, welk seizoen het ook is. Mensen worden nog steeds blij van bloemen.