Zomergevoel

Summerflowers Blog week 9 2019

Op het moment dat ik dit verhaal schrijf is het stralend mooi weer. Ik weet eigenlijk niet hoe het weer is als u dit leest, maar eigenlijk maakt dit niet zo veel uit. Een aantal dagen met vorst in de nacht en op de dag stralende zon geeft je direct zin in de zomer. Je hebt het idee dat je aan het beetje bruine kleur op je gezicht kan zien dat je veel buiten loopt. Belangrijk nog is dat de natuur loskomt. Voor mijn gevoel iets sneller dan in andere jaren. Soms heb je wel eens zo’n jaar dat het vroeg begint te groeien, maar dat de gewassen hier eigenlijk nog niet aan toe zijn, maar nu lijkt het wel of ze staan te wachten om door te kunnen groeien. Hoewel ik dit echt leuk vind om te zien, hoop ik wel dat ze nog een beetje rustig aan doen. Vorig jaar in deze weken hadden we een serieuze vorstperiode waarin de temperaturen zelfs overdag niet boven de 5 graden onder het vriespunt uitkwamen. Op dat moment is er, als een soort van voorbode op een van de warmste jaren uit de geschiedenis, erg veel vorstschade ontstaan. Nu komt dit, net als zulke warme zomers maar heel zelden voor, maar je weet het natuurlijk maar nooit. Gezien de lange termijnverwachtingen lijkt het er echter niet op, dus geniet ik extra van de mooie dagen. Omdat ik in de bollenstreek woon, zie ik nu al de eerste Krokussen en Narcissen bloeien. De sneeuwklokjes bloeien overal al een paar weken. Afgelopen weekend hebben we de eerste bloemenpresentatie verzorgt op de tuinbeurs Tuinidee in den Bosch, samen met Romeo Sommers van Green your Day. Ook al weer een eerste start naar het voorjaar. Hoewel we een paar gewassen hadden laten aanrukken uit zuid Europa waren toch de meeste gewassen alweer vanuit Nederland beschikbaar. Het aanbreken van het voorjaar geeft me toch ook een beetje een dubbel gevoel. De eerste gedachte is die van een grote nieuwsgierigheid naar wat het nieuwe seizoen gaat brengen. Aan de andere kant is er ook het gevoel van het einde van een gezellige periode waarin je de dingen nog wel eens een dag konden laten liggen. Waarschijnlijk gaat dit gevoel weg als de zomertijd eind maart weer aanbreekt. Zelf hoop ik dat Europa zo slim is om alles bij het oude te laten, zodat het in de winter op tijd licht wordt en we in de zomer van de lange avonden kunnen genieten. Tot die tijd geniet ik nu van een ongewone lichte winteravond door de mooie sneeuwmaan die hoog aan de hemel staat. Ik weet niet of me dit zonder de vele aandacht in de media was opgevallen, maar ik geniet er wel van. Vanaf nu wordt de natuur groen en kan de zomer beginnen. Als je het zomergevoel eenmaal hebt gehad, gaat dit niet meer weg tot de eerste tekenen van de herfst zich weer aandienen. Prettig voorjaar.