Keukenhof

Summerfowers Blog Week 15

Het seizoen is weer begonnen. Een ritje van Hillegom naar Lisse kost in de namiddag geen kwartier, maar drie kwartier. Op zich lijkt dit best vervelend en eigenlijk is dit het ook wel. Maar als je goed om je heen kijkt heb je eigenlijk dat extra half uur wel nodig. In de Bollenstreek bloeien nu bijna al de Hyacinten en zijn de Narcissen op z’n retour. De vroege tulpen staan ook in bloei en de kleurenpracht is, zeker in de buurt van het Keukenhof fenomenaal. Een dergelijke kleurenpracht past goed bij de “Day of Silence” die op de 12 april wordt gevierd. Even stilstaan, gedwongen of niet, is dan eigenlijk alleen maar even genieten. Komend weekend is er weer het bloemencorso van de Bollenstreek. Omdat het corso in verband met de Pasen een paar weken vroeger is, lijkt ook de natuur hier een handje mee te helpen door de, bij het corso veel gebruikte, Hyacinten even vroeger te laten bloeien. Het Bloemencorso van de Bollenstreek is een van de grootste bloemencorso’s van Nederland. Op zaterdag rijdt hij van Noordwijk naar Haarlem. Omdat ik zelf in Noordwijkerhout woon, heb ik een streepje voor. Op vrijdagavond voor de officiële rit naar Haarlem, rijdt ditzelfde corso namelijk geheel verlicht door ons mooie dorpje heen. Omdat ik een echte Bollenstreker ben, kan ik nog steeds van deze happening genieten alsof het de eerste keer is dat ik het zie. Eigenlijk is de bolbloem de grootste seizoensbloem die er is. Hij luidt het voorjaar in en trekt meer dan een miljoen mensen in een paar weken naar de Keukenhof. Onderweg staan overal borden, dat de toeristen welkom zijn om naast de percelen foto’s (selfies) te maken, maar dat het niet wordt gewaardeerd als de bloemen gesloopt worden. Slopen is over de bedden springen en niet op je kinderen letten als je zelf foto’s aan het maken bent en andere onzorgvuldigheden. Ik noem het onzorgvuldigheden, omdat ik me niet kan voorstellen dat iemand opzettelijk schade toebrengt aan de mooie bollenvelden. Ik vind het dan ook jammer dat er in het nieuws komt dat de telers zoveel schade ondervinden van de toeristen. Ik denk namelijk dat de meeste telers juist erg trots zijn als er veel toeristen naar hun vakwerk komen kijken. Ik kan me ook voorstellen dat je beetje nijdig wordt als je na een druk weekend moet concluderen dat de eerste meters van de bedden vertrapt zijn. Een beetje aandacht van de toerist en een beetje tolerantie van de teler, zorgt er net zoals elk jaar weer voor dat het voorjaar rond de Keukenhof een streekfeest wordt om trots op te zijn.