Pioenen

User comments

Hoera, het pioenenseizoen is weer begonnen. Hoewel de grote aantallen er nog niet zijn, is de oogst in de Nederlandse kassen begonnen. Dit houdt in dat het aanbod van pioenrozen dusdanig redelijk is dat elke bloemenwinkel ze weer voor een schappelijke prijs in de winkel kan hebben. Hoe vroeger de pioenen in de winkel staan hoe makkelijker is het om nog een paar keer een bos pioenrozen in huis te zetten. Bij mij thuis staan er bijna twee maanden lang altijd pioenrozen in de kamer. De kunst van pioenrozen is opletten bij aankoop. De vroege pioenen zijn alleen goed als de kleur goed te zien is. Dat er een enkele bloem al bijna openstaat is helemaal niet erg. De pioenen die je namelijk wat rijper koopt, staan vrijwel altijd langer. Tevens heb je dan niet het risico dat je te rauwe pioenen koopt. Als je namelijk te veel haast hebt en niet goed oplet, kun je deze bloemen wel drie weken in huis hebben, voordat er iets gebeurt, áls er al wat gebeurd. Een goede pioenroos staat ongeveer een week. Hierop zijn uitzonderingen die langer staan, maar ook zijn er die de week echt niet redden. Nu is de tijd dat een pioen het in de vaas uithoudt niet het enige wat belangrijk is. Er is een pioenroos, de Red Charme, die het, mits op de goede rijpheid gesneden precies 5 dagen uithoud als volledige bloem. Op de eerste en tweede dag komt deze extreem rode pioenroos helemaal uit. Op de vierde dag begint het gevulde hart uit te vallen. Op de vijfde dag is de hele bloem leeg en blijft alleen nog de mooie rode kelk over. Als je nu de uitgevallen blaadjes netjes rond de vaas laat liggen, ontstaat er een schouwspel dat zijn weerga niet kent. Het kopen van deze pioen schept een verwachting die, als je er oog voor hebt de Red Charme tot de mooiste pioenroos maakt. Als je niet tegen een vallend blaadje kan, moet je deze pioenroos niet kopen. Een pioen die de verwachting van een lang vaasleven wel waarmaakt en ook nog eens verkleurt is de Command Perfomance. Deze rode pioen, die naar bijna geel doorkleurt, staat bijna twee weken. Verkleuren doen ook de Coral soorten. Deze zijn extreem groot en levendig, maar redden de twee weken niet. Een heel mooie, naar mijn idee onderschatte pioen is de Alertie. Deze wat kleinere echt mooie roze pioen staat makkelijk een week en komt altijd goed uit. Als ik dan vertel dat er duizenden soorten pioen zijn, waarvan er zeker meer dan 150 soorten op de bloemenmarkt zijn, mag deze blog wel 100 bladzijden lang zijn. Een beetje aandacht voor deze bijzondere bloem kan er voor zorgen dat je een heel seizoen steeds weer een andere pioenroos in huis hebt, die steeds weer een andere verwachting schept. Als je dan ook bij elke vaas pioenrozen nog een beetje snijbloemenvoedsel doet, kan het niet meer stuk. Eigenlijk had ik een ander verhaal in mijn hoofd, maar als ik eenmaal over de pioen begin, kan ik mij niet meer inhouden. Veel pioenen plezier.