Regen

Summerflowers_Blog_Week_25_2019

Ik heb al maanden de regendans gedaan om er voor te zorgen dat de droogte van vorig jaar een beetje teniet gedaan zou worden. Vorige week werd mijn verzoek om neerslag gehonoreerd. In eerste instantie was ik er ook oprecht blij mee. Waarschijnlijk in derde instantie zal ik er ook nog wel blij mee zijn. Probleem is echter de tweede instantie. De regen ging namelijk ook gepaard met incidentele hagelbuien en soms een net iets te harde wind. Pleksgewijs werd er zelfs gesproken over storm. Waarschijnlijk moet ik nog even oefenen op de precieze danspasjes van de regendans, zodat ik alleen regen krijg en niet die andere nare dingen die vaak bij regen horen. Ik heb het dan niet eens over het in het water vallen van de BBQ die ik in de planning had. Zelf pleit ik altijd voor zachte regens, die bij voorkeur in de nacht vallen. Het enige voordeel van het plaatselijke karakter is dat er wel schade is bij verschillende bloemen bedrijven, maar dat de schade niet algeheel is, zodat de productie van onze bloemen landelijk niet in gevaar komt. Het positieve blijft echter. Er is wel regen gevallen en op veel plaatsen was dit water zeer welkom. Deze regen zorgt er voor dat de gewassen weer groeien alsof het vroeg voorjaar is. De laatste maanden was dit door de aanhoudende kou en droogte namelijk niet het geval. Als de regen ervoor heeft gezorgd dat de kou uit de lucht is, zal deze extra groei, zorgen voor mooie gezonde buitenbloemen in de komende periode. De regen zorgt er ook voor dat de door vooruitziende telers aangelegde water bassins weer helemaal vol zitten, zodat er ook in een eventuele droge zomer gewoon geprofiteerd kan worden van de soms overvloedige regenval van vorige week. Regeren is vooruitzien. Door het opslaan van regenwater dat anders zomaar via de rivieren de zee in verdwijnt, loopt onze sector ver voor op de consument die zijn tuin vol legt met mooie tegels en er via een goede afwatering voor zorgt dat het water direct via het riool wordt afgevoerd. Natuurlijk heeft het ook voor ons enige tijd geduurd voordat deze maatregelen zijn genomen en ik verwacht dat de consument op redelijk korte termijn ook zijn tuin weer water absorberend zal gaan maken. Het voordeel van een water absorberende tuin is dat de regen plotseling veranderd van hondenweer in een welkome aanvulling van de watervoorraad. Zo heeft elk nadeel weer zijn voordeel.