Zomer in Nederland

Summerflowers_Blog_week 33_2019

De zomer van 2019 is op veel gebieden veel anders dan in 2018. Hoewel we meer hitte records hebben gehad dan vorig jaar was de eindeloze zomer van 2018 er toch een die net zo in het geheugen is gegrift als die van 1976. Opvallende deze zomer zijn de verschillen in hoeveelheid neerslag. 2018 was een extreem droge zomer. Met een neerslag te kort van 300 mm. (dit is 40%) is er een grote schade ontstaan. Dit jaar is het gemiddeld veel natter, maar er is nog geen sprake van een inhaalslag. Op dit moment is er over Nederland 500 mm water gevallen dit jaar, tegen 300 mm vorig jaar tot deze periode. Toch zijn er grote verschillen. De droogte is in het oosten nog veel meer merkbaar dan in het westen. Er zijn in het westen de afgelopen weken behoorlijk regenbuien gevallen die, hoewel het altijd lastig is, meer dan welkom waren. Opvallend is dat de natuur er in het westen er heel gezond uitziet en als je naar het oosten rijdt je steeds meer de indruk krijgt rond de middellandse zee te rijden. Steeds meer telers zien daarom de noodzaak om het regenwater dat in de winter over is, te bewaren voor de zomer. Op die manier hoeft er in de winter niet zo veel water schoon water naar de zee te stromen en hoeven ze in de zomer geen water uit de grond te gebruiken. Juist een extreme zomer van 2018 heeft veel telers aan het denken gezet over alternatieven voor de watervoorziening. De zomerbloementelers zijn hierop eerder voorlopers dan achterblijvers. Omdat hun producten in de zomer geoogst worden is investeren in goed water zeker geen luxe. Dat het de telers lukt om in de zomer heel mooie bloemen te telen mag duidelijk zijn. De bloemen van onze telers zijn de afgelopen weken weer volop in het nieuws geweest. Onze zonnebloemen waren te zien bij de Grote Tuinverbouwing op SBS6, een groot deel van ons assortiment hebben we laten zien bij het varende corso in het Westland en het afgelopen weekend bij het Flower Festival van het Rijnsburgse corso. We blijven bezig om u als seizoensbloemen gebruiker te inspireren.