File en bloemen

Summerflowers_Blog_week_37_2019

In mijn beleving is de periode tussen de zomervakantie en herfstvakantie de periode dat er de meeste files staan. Hoewel ik vorige week een keer in de file heb gestaan, valt het tot nu toe best mee. Wat wel opviel is dat tijdens de crisis de files beduidend minder waren dan in de periode ervoor. Wat eigenlijk ook opvalt is dat de filedruk, na de crisis, eigenlijk nooit op het oude niveau is terug gekomen. Je staat wel een beetje vaker in de file, maar nooit heel erg lang, zoals dat vroeger wel gebeurde. Nu heb ik het geluk dat ik in de randstad woon. Dan heb je toch een beetje minder  last van de file. De files staan namelijk in de ochtend altijd de randstad in, terwijl ik eruit ga. In de avond wil iedereen de randstad uit terwijl ik erin wil. Beetje vreemd dat de rand-stedelingen de hoogste wegenbelasting betalen, terwijl juist de mensen buiten de randstad deze file veroorzaken. Er zijn op dit moment ruim twee keer zo veel auto’s dan 30 jaar geleden. Nu heb ik nog steeds ritjes naar ongeveer dezelfde plaatsten als 30 jaar geleden en ik rijdt er nog steeds precies net zo lang over. Er is dus veel verbeterd. Tijdens de file heb je tijd om na te denken. Het is een perfect excuus om te laat thuis te komen. Je bent te laat weggegaan of te lang blijven hangen bij de laatste afspraak en je komt te laat thuis en je zegt, Ja die file weer. Als je dan ook nog eens bij het benzinestation een mooi boeket bloemen meeneemt, dan heeft je partner ook weer een goede zin. De 13e  is het “Positive Thinking Day”. De dag dus om alle dingen eens van de positieve kan te bekijken. Het is druk en je hebt de tijd om in de file eens iets langer naar goede muziek te luisteren. Je bedenkt dat je al heel lang gestrest thuis bent gekomen, terwijl je nu zo ineens de tijd hebt om in de file even tot rust te komen. Je doet niets en je hoeft je daar niet eens schuldig over te voelen, want je kunt er niets aan doen. Je ziet in het landschap langs de weg ineens dingen waar je normaal gewoon langs rijdt zonder ze op te merken. Wie ziet nu die ooievaars die altijd op de lantaarnpalen midden op de snelweg zitten. Weet je hoeveel lepelaars en witte reigers je tegenwoordig in de weilanden langs de snelweg ziet. De natuur in Nederland is zo mooi en ook zo dichtbij, dat je het jammer gaat vinden als de stoet auto’s, veel sneller dan je had verwacht, weer gaat rijden. Als je dan eenmaal weer gaat rijden, vergeet dan niet nog even dat bosje bloemen op te pikken.